Иран арестува словак бил шпионин на ЦРУ

  • 22 януари 2013 14:23

  • 1057
  • 1
Иран арестува словак бил шпионин на ЦРУ
©

Властите на Иран арестуваха словак по обвинение, че шпионирал за ЦРУ, съобщи словашкото външно министерство, цитирано от АФП.

Говорителят на министерството Борис Гандел добави, че чешките дипломати в Иран се опитали да посетят задържания, но не получили разрешение. Миналата сряда иранската държавна телевизия излъчи изявление на западен гражданин, който признава, че извършил шпионска дейност в полза на ЦРУ. В репортажа бе показан мъж на видима възраст около 30 години с дълга коса, представен като Мати Валок. Националността му не бе съобщена. Според словашките медии словакът - 26-годишният Матей Валух, посетил Техеран миналото лято, за да работи в телекомуникационния сектор. За последен път той се свързал с родителите си в началото на декември.

Иранската телевизия съобщи, че мъжът е бил задържан през август м.г. след като бил следен няколко месеца от иранското разузнаване. Той е обвинен, че установил контакти с ирански учени, за да получи информация за "научния напредък на страната". В репортажа мъжът заявява, че е бил вербуван от агент на ЦРУ на име Стив Логано и поднесе "извинения на иранския народ".

Техеран редовно обвинява американските разузнавателни служби, че извършват шпионска дейност в Иран. Много рядко обаче чужденци, които признават подобна дейност, са показвани по телевизията, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

БТА
1057 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ

2013.01.24 | 14:17

1
БРАВО НА ИРАН..ПОКЛОН

Добави коментар

Водещи новини