Синът на убитата пакистанска министър-председателка Беназир Бхуто влиза в голямата политика

  • 27 декември 2012 14:08

  • 877
  • 0
Синът на убитата пакистанска министър-председателка Беназир Бхуто влиза в голямата политика
©

Единственият син на убитата преди пет години на този ден бивша пакистанска министър-председателка Беназир Бхуто официално влиза в политиката, предаде Ройтерс.


Двайсет и четири годишният Билауат Бхуто Зардари бе сред стотиците високопоставени пакистански служители, събрали се да почетат паметта на Бхуто. Сред тях бе и президентът Асиф Зардари, бащата на Билауат Зардари. Днес се очаква синът на Бхуто и президента Зардари да обяви, че поставя начало на политическата си кариера. След смъртта на майка си Билауат Бхуто Зардари, който е следвал в Оксфорд, бе избран за председател на управляващата Пакистанска народна партия. Беназир Бхуто се превърна в символ на управляваща партия, която често говори за нея като за мъченица. Летището на пакистанската столица сега носи нейното име, на нея бе кръстена и програма за подпомагане на бедни семейства. Нейни портрети често висят на видно място в държавни учреждения. Съпругът й, който бе избран за президент след убийството й, не е толкова популярен. Зардари лежа от 1996 до 2004 г. в затвора заради обвинения в корупция, които според него са политически мотивирани.

Изборите в Пакистан са идната пролет. Много пакистанци са недоволни от правителството на Зардари, което според тях не се е справило с ширещата се корупция, нито с ежедневните спирания на тока, създали големи проблеми и за индустрията, отбелязва Ройтерс.

Бхуто бе убита на 27 декември 2007 г. по време на митинг. Убиецът й не бе заловен, а разследване на ООН установи, че пакистанските власти не са й осигурили достатъчно добра охрана и не са разследвали както трябва покушението. ООН стигна и до извода, че висши служители са се опитвали да блокират следствието.

Последвайте канала на

БТА
877 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини