Чужди фирми в Афганистан не плащали данъци

  • 24 декември 2012 10:10

  • 663
  • 0
Чужди фирми в Афганистан не плащали данъци
©

Около 15 чуждестранни компании, вкл. 11, които оказват логистична подкрепа на водената от НАТО коалиция, не си плащат данъците в нарушение на афганистанското законодателство, с което лишават страната от милиони долари приходи. Това заяви за ДПА представител на министерството на финансите.

Новината съобщи за първи път местната телевизия 1TV, която цитира доклад на финансовото ведомство. Според него сумата, с която хазната е ощетена в резултат на укриване на данъци от страна на тези компании, възлиза на около 70,5 милиона долара. Финансовото министерство добави, че тези компании използват дипломатически канали и разчитат на командването на НАТО в Афганистан да окаже натиск върху правителството да не предприема съдебно преследване срещу тях.

Според представител на финансовото министерство компаниите-данъчни нарушители се занимават с охрана, логистика, комуникации и медии. Той предупреди, че ако продължат да не си плащат данъците, те ще бъдат дадени под съд, а лицензите им за извършване на дейност в Афганистан ще бъдат отнети.

Афганистан е печално известен като една от най-корумпираните страни в света, но Кабул вече се опитва да затегне данъчния режим, за да увеличи постъпленията в държавната хазна, която сега се пълни главно от чуждестранни помощи. Но и този източник на приходи може да намалее през следващите години с изтеглянето на чуждите сили от Афганистан, отбелязва ДПА

Последвайте канала на

Novini.bg
663 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини