Населението на земята застарява

  • 01 октомври 2012 19:37

  • 943
  • 0
Населението на земята застарява
©

След 10 години хората над 60 години ще превишат един милиард по света, а до средата на века ще достигнат 2 милиарда, предаде ИТАР-ТАСС.

Данните са от доклад на Фонда на ООН за населението, изготвен съвместно с неправителствената организация "Хелп ейдж интернешънъл" по повод Световния ден на възрастните хора. В документа се предупреждава, че броят на хората от тази възрастова група ще нараства толкова бързо, че през 2050 г. на Земята ще има повече възрастни, отколкото деца под 15 години, поради увеличаването на продължителността на живота и спада на раждаемостта. Сега 60 процента от възрастните хора живеят в развиващите
се страни, но към средата на века там ще живеят 80 процента от възрастните. Това налага сериозни промени в социално-икономическата политика и здравната политика. Фондът на ООН предупреждава, че ако правителствата по света не се замислят от сега как да гарантират достойни условия на живот на възрастните, в това число достъп до социални помощи и здравни грижи, последиците от процеса ще се окажат неочаквани за неподготвените страни.

Като пример експертите посочват опита на около 100 страни, които в последното десетилетие въведоха т. нар. социални пенсии за онази група от населението, която по различни причини няма право на пенсия за положен труд. В доклада се посочва, че страните трябва да отделят между 0,5 и 2 процента от националния си БВП за такива социални пенсии. В документа се посочва, че сега единствената страна в света, където над една трета от населението е над 60 години, е Япония. През 2050 г. ще има 64 страни, в които една трета от населението ще е над 60 години, като в това число на практика попадат всички европейски страни.

Последвайте канала на

БТА
943 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини