Украйна заложи на навлизане дълбоко в руска територия, смелият ход промени бойното поле

  • 15 август 2024 13:55

  • 1855
  • 19
Украйна заложи на навлизане дълбоко в руска територия, смелият ход промени бойното поле
© Getty images (архив)

Смайващото навлизане на Украйна в руската гранична Курска област бе смела авантюра за военното ръководство на страната, което ангажира ограничените си ресурси с рисковано нападение срещу въоръжен с ядрено оръжие враг без гаранции за успех, това написа АП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14303

След първите признаци на напредък украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога наруши мълчанието си и разказа за ежедневните успехи на Киев на своята уморена от войната общественост. Украинските официални представители заявиха в сряда, че контролират 1000 квадратни километра вражеска територия, включително най-малко 74 селища, и са пленили стотици руски военнопленници.

Седмица след нейното начало обаче общата цел на дръзката операция все още не е ясна - ще се окопае ли Украйна и ще запази ли завладяната територия, ще навлезе ли още по-навътре в територията на Русия или ще се оттегли?

Ясно е само, че навлизането промени бойното поле. Шокът от мълниеносното придвижване на Украйна разкри пролуки в защитата на мощния ѝ противник. Нападението също така рискува да задълбочи собствените слабости на Украйна чрез удължаване на фронтовата линия и ангажиране на нови войски в момент, когато военните лидери изпитват недостиг от жива сила.

За да води операцията в Курска област, Киев разположи батальони, извадени от съставите на многобройни бригади, някои от които бяха изтеглени от най-горещите части на фронтовата линия, където настъплението на Русия продължава с пълна сила. Засега стратегическото превъзходство на Москва като цяло е непокътнато.

"Разтягането на фронтовата линия за нас е също разтягане на фронтовата линия и за врага", заяви командирът на 14-и полк за безпилотни летателни апарати, който използва бойното име Чарли, след участието си в началния етап на офанзивата. "Само ние се подготвихме за тази операция в детайли. Руснаците изобщо не бяха подготвени за тази операция", добави той.

Докато офанзивата навлиза във втората си седмица, украинските сили пробиват в няколко посоки от руския град Суджа.

Снимките от бойното поле, показващи колони от унищожени руски въоръжения, напомнят за успешните контраатаки на Украйна през 2022 г. в Херсон и Харков. Те са също така и благословия за националния дух, който се понижи след неуспешната лятна контраофанзива през 2023 г. и месеците на последните загуби на територии в източната част на страната.

Но някои наблюдатели се въздържат да направят преценка дали Курска област е подходящият театър на действие за започване на офанзива. Приблизителните оценки за числеността на действащите там войски варират от 5000 до 12 000 души.

"Киев твърди, че в рамките на една седмица е превзела почти толкова руска земя в Курска област, колкото руските сили са завзели в Украйна през последните седем месеца", съобщи Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

Властите в Москва потвърдиха украинските успехи, но ги определиха като по-малки от това, което се тиражира. Въпреки това те евакуираха около 132 000 души.

На стотици руски военнопленници бяха сложени превръзки на очите и те бяха откарани с камиони в първите моменти на мълниеносното настъпление. Те биха могли да бъдат използвани в бъдещи размени на военнопленници, за да бъдат освободени хиляди украински войници и цивилни, намиращи се в руски плен.

Украинският парламентарен комисар за човешките права Дмитро Лубинец заяви, че боевете в Курска област са накарали руския омбудсман Татяна Москалкова да започне да говори за размяна на военнопленници. За пръв път такова искане идва от Москва.

От политическа гледна точка навлизането предизвика обрат спрямо Русия и промени условията на конфликта, в който Украйна все повече изглеждаше обречена да приеме неблагоприятните условия за прекратяване на огъня. Ударът беше също така мощен пример за украинската решителност и послание към западните съюзници, които се колебаеха дали да позволят предоставени като дарение оръжия да бъдат използвани за удари по-дълбоко навътре на руска територия.

"Нападението показа, че страхът от пресичане на руските "червени линии", които могат да доведат до ядрена ескалация, е мит и закалената в битки украинска армия остава огромна сила", написа Тарас Кузио, професор по политически науки в Националния университет "Киевско-Могилянска академия".

Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, изказа предположението, че навлизането може да укрепи също и позициите на Киев в бъдещи преговори с Русия. Окупирането на част от руската територия преди евентуални преговори за прекратяване на огъня може да даде на Украйна известни лостове за влияние.

Въпреки че сраженията продължават, територията, която в момента е под украински контрол, сама по себе си е с малка икономическа или стратегическа стойност. "В района има важна газова инфраструктура, но нейната полезност вероятно ще бъде ограничена, освен като незначителна разменна монета. Украинците също така са прекъснали железопътна линия, която минава от град Лгов до Белгород", смята Паси Паройнен от "Блек Бърд груп" (Black Bird Group), базирана във Финландия разузнавателна агенция, използваща публично достъпни източници, която наблюдава войната.

Основните военни бази са далече от сегашната зона на действия и се очаква напредъкът на Украйна да се забави, тъй като Русия изпраща там повече сили.

Украински официални представители заявиха, че не възнамеряват да окупират Курска област, но биха могли да се опитат да създадат буферна зона, за да защитят селищата в граничещата с нея Сумска област от непрестанните руски артилерийски атаки и да блокират линиите за доставки на североизток.

"Принуждаването на Русия да разгърне резерви, предназначени за други участъци на 1000-километровата фронтова линия", е минималната цел, каза украинският командир Чарли. Но досега фокусът на Москва в Донецки регион не се е променил.

Някои части от украинските войски бяха изтеглени именно от тези линии, където недостигът на жива сила беше ключов фактор, който допринесе за загубите на територии през тази година.

В стратегически важния район на Покровск, който е основната цел на настъплението на Русия, военнослужещите не са забелязали почти никакви подобрения след навлизането в Курска област.

"Нищо не се е променило", каза войник, известен с бойното име Киянин. "Ако изобщо се забелязва нещо, виждам засилване на руските настъпателни действия", добави той.

"Но операцията в Курска област показа, че те не могат да защитят собствената си територия", заяви Киянин. "Всички тук сме вдъхновени. Много от нашите войници искаха да отидат в Курска област и да ги изтласкат направо към Кремъл", заключи той.

"Вземайки на прицел Северната групировка на силите на Русия, която захранва фронта при Харков, е ключова цел", каза Константин Машовец, украински военен експерт. "За някои руски части се съобщава, че са се преместили от град Вовчанск в Харков", добави той.

"В южната част на страната малък брой руски части са прехвърлени от Херсонска и Запорожка област", заяви Дмитро Лихови, говорителят на оперативната група "Таврия". Това обаче не оказа влияние върху руските атаки. "Дори наблюдаваме засилване на руската активност", каза Лиховий.

Операцията в Курска област отвлече също така вниманието от Източния фронт, където десетки хиляди украинци бяха убити и ранени и където украинската армия полага усилия да запълни пукнатините в своята отбрана.

Най-много териториални загуби през юни и юли бяха регистрирани в района на град Покровск, който се намира близо до логистичен хъб, като сраженията се засилиха и край градовете Торецк и Часив Яр.

Руските сили възстановиха тези атаки, за да се възползват от умората и недостига на военнослужещи. В много случаи загубите бяха резултат от лошо планирани ротации на войсковите части и грешки, които поставиха под съмнение цялостната стратегия на Генералния щаб на украинската армия.

"Няма как Русия да спре действията си в участъците от фронтовата линия, където има тактически успех", заяви Машовец. "Там те ще натискат и притискат, докато не остане и последният им човек, независимо от всичко. Но настъплението в Курска област може да принуди Кремъл да изтегли резервите от участъците от фронтовата линия, които са от второстепенно значение", заключи той.

Киев: Създаваме буферна зона в руската Курска област

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1855 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
ха,ха,ха

2024.08.15 | 14:11

1
Внимавай с КАТИЛА станал е войн на Аллах-муджахидин в Ловешкия затвор. Ахмед Муса го е обрязъл и сега се насира по мъдете. Били са гаджета там........ хахахаха.......
баба гицка

2024.08.15 | 15:28

19
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌ От Севлиево съм :)
Реалист

2024.08.15 | 15:27

18
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌ От Севлиево съм :)
рашка говняшка

2024.08.15 | 15:27

17
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌ От Севлиево съм :)
Ukraina55

2024.08.15 | 15:27

16
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌ От Севлиево съм :)
Nazi SS

2024.08.15 | 15:27

15
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌ От Севлиево съм :)
Мертвые укропы 18+

2024.08.15 | 14:12

2
Ако човешките загуби на Украйна са по 2000 на ден, а те значително ги превишават това означава 60 000 на месец. Това е корпус и половина, защото един стандартен войскови корпус е от 40 000 човека. Насреща няма попълнения. Украйна не успява и 20 000 нови войници да УЛОВИ по улиците. Това означава, че чистата загуба за армията им е по 40 000 човешки единици на месец. За една година това прави 480 000 загуби! В момента задействаната украинска армия е около 600 000. В края на октомври украинската армия ще е загубила 180 – 200 000 войника, т.е. 30% от армията си. Как ще поддържа този голям фронт? Ако Украйна продължи войната до края на декември, означава да изгуби половината си армия.Ако сега спре ВО нито Одеса, нито Харков ще минат под руско влияние. Колкото повече украинците протакат войната, ще става по-малка армията им. Руснаците намаляват армията им и така те нямат начин да защитават нито Харков, нито Одеса. Когато двата града минат в руски ръце, ще означава изключително тежки последствия за Украйна. Защото без излаз на море, тя няма да представлява този интерес за Запада, който представлява в момента.
Мертвые укропы 18+

2024.08.15 | 15:19

14
Гледайте Телеграм и смъртта на стотици укронацисти !Кадрите са шокиращи!!!

2024.08.15 | 14:46

8
Предполага се, че ударът по пристанището в Одеса е ударил арсенал от западни противокорабни ракети и пускови установки, заяви източник пред РИА Новости. Става въпрос за поразен в сряда военен склад в пристанището на Одеса, загинали са военни, включително чужденци. "Ударът“ беше наистина силен, чуха го и Черноморск (Иличевск), и околностите. По предварителни данни там е имало противокорабни ракети и пускови установки чуждо производство. Системата за противовъздушна отбрана, охраняваща склада, не е имала време да отговори и е участвала в детонацията, щастливо се разпръснала из района“, казва събеседникът на агенцията.
ха,ха,ха

2024.08.15 | 14:13

6
явно клоуна отново го закъса яко, щом почнаха с яката пропаганда.. руснаците са шокирани по скоро от глупостта и тъпотията с която укрите пратиха на заколение най добрите си части и най многото си натовско въоръжение. сега фронта им остана открит и зеления отново ще ревне за още танкове.. очаква се да започнат да ловят и пращат на фронта и най младите и най възрастните..

2024.08.15 | 14:12

5
Ако човешките загуби на Украйна са по 2000 на ден, а те значително ги превишават това означава 60 000 на месец. Това е корпус и половина, защото един стандартен войскови корпус е от 40 000 човека. Насреща няма попълнения. Украйна не успява и 20 000 нови войници да УЛОВИ по улиците. Това означава, че чистата загуба за армията им е по 40 000 човешки единици на месец. За една година това прави 480 000 загуби! В момента задействаната украинска армия е около 600 000. В края на октомври украинската армия ще е загубила 180 – 200 000 войника, т.е. 30% от армията си. Как ще поддържа този голям фронт? Ако Украйна продължи войната до края на декември, означава да изгуби половината си армия.Ако сега спре ВО нито Одеса, нито Харков ще минат под руско влияние. Колкото повече украинците протакат войната, ще става по-малка армията им. Руснаците намаляват армията им и така те нямат начин да защитават нито Харков, нито Одеса. Когато двата града минат в руски ръце, ще означава изключително тежки последствия за Украйна. Защото без излаз на море, тя няма да представлява този интерес за Запада, който представлява в момента.
УКРАИНСКИ ФАШИСТИ

2024.08.15 | 14:12

4
От пленените офицери на ВСУ стана известно, че превземането на Корчатов и К,у,р,с,к,ата атомна електроцентрала от врага е планирано за 11 август. След това Киев искаше да влезе в преговори с Москва и да постави ултиматум. Подразделенията на 80-та и 82-ра бригада на украинските въоръжени сили се изтеглят в Сумска област - огромни загуби в техника и личен състав. Форсираните маршове на въоръжените сили на Украйна към Корчатов не преминаха безследно - горите са осеяни с изгорели и повредени бронирани машини. Екипажите и войските на мобилните групи бяха унищожени или разпръснати из горите." Това казва всичко .
Мертвые укропы 18+

2024.08.15 | 14:12

3
Истината за катастрофата на Украйна не може да се скрие ! Капитулацията на агонизиращата фашистка държава и победата на РУСИЯ са близки и неизбежни !
Кокошенку

2024.08.15 | 14:58

13
Рашистанците на сапун!

2024.08.15 | 14:58

12
СВО върви по план!
Доктор гигълс

2024.08.15 | 14:58

11
Удари по руската мършаааа!
o.

2024.08.15 | 14:51

9
Есента по руските степи идва рано! Правят грешка, като германците, които навлезоха надълбоко и повечето никога не се върнаха назад!
Мертвые укропы 18+

2024.08.15 | 14:53

10
Гледайте Телеграм и смъртта на стотици укронацисти !Кадрите са шокиращи!!!

2024.08.15 | 14:38

7
Алкашите се предават на групи по цле взводове. За седмица загубиха територия, колкото спечелиха за година с цената на 200 000 убити и трайно осакатени. путьо се скри за три дни.

Добави коментар

Водещи новини