"Това е исторически ден": Лидерите на Г-7 се срещат с папа Франциск

  • 14 юни 2024 07:09

  • 742
  • 2
"Това е исторически ден": Лидерите на Г-7 се срещат с папа Франциск
© Getty Images

Лидерите на страните от Г-7 ще продължат годишната си среща на върха през последния ден от разговорите днес, като въпросът за Китай ще бъде първи в дневния ред преди речта на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март за изкуствения интелект, предаде Ройтерс, цитирани от БТА. 

Докато Украйна доминираше през първия ден на разговорите, Китай ще бъде ключов въпрос тази сутрин. Очаква се лидерите да изразят своята загриженост относно прекомерния индустриален капацитет на Китай и подкрепата на Пекин за Русия.

Освен речта си за изкуствения интелект, Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще участва в няколко двустранни срещи, включително с Байдън, Зеленски и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Това е исторически ден. Ще посрещнем Светия отец. Това е първото участие на папа на среща на Г-7. Горда съм, че това ще стане по време на италианското председателство", отбеляза снощи пред журналисти италианският премиер Джорджа Мелони.

Лидерите ще обсъдят също и миграцията, която е ключов въпрос за Мелони, настояваща Европа да ѝ помогне да ограничи потоците от нелегални мигранти от Африка. Тя стартира нова инициатива за стимулиране развитието на африканския континент с цел да се справи с основната причина за напускането на родните им страни.

Много от лидерите ще напуснат Италия късно утре, включително Байдън, а Мелони заяви, че те вече са се договорили относно заключенията от срещата на върха, които трябва да бъдат одобрени в края на деня.

Папа Франциск ще разговаря с Байдън, Зеленски, Макрон, Моди и други лидери на срещата на върха на Г-7

Съботният ден е отреден за двустранни срещи преди заключителната пресконференция на Мелони.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
742 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
сатана

2024.06.14 | 09:24

2
сатанистите се срещат със слугата на луцифер на земята. ти да видиш.

2024.06.14 | 07:22

1
„Отказваме да слушаме оратор в камуфлаж. Мандатът на Зеленски изтече. Той остава на поста само като „президент на войната“ и „президент-просяк“. казаха германски депутати и напуснаха залата със Зельо

Добави коментар

Водещи новини