Един и същ сценарий за дестабилизация и превземане отвътре. Пак в старото блато на ненаучените уроци на 20 век?

  • 11 юни 2024 17:09

  • 8998
  • 0
Един и същ сценарий за дестабилизация и превземане отвътре. Пак в старото блато на ненаучените уроци на 20 век?
© Getty Images/Novini.bg

В четвъртък си говорихме за опит за прокарване на хитлеристка пропаганда в САЩ през 1940 г. – от действащ сенатор.

Вчера пък стана дума за Отец Чарлз Кауфлин, католическият свещеник-нацист, който създал въоръжена пара-военна групировка, планирала преврат и създаване на нацистка (по модел на Третия райх) държава в САЩ. 

Това са все различни части от един и същ сценарий за дестабилизация и превземане на САЩ от нацистка Германия. 

Различни участници, които са получавали пари и подкрепа от агенти на Хитлер – по едно и също време, с една и съща цел, на различни места в страната. 

Както казахме, ще продължим темата, защото в България се случват някакви все по-странни неща на всеки следващи избори и „алтернативните“ и „наказателните“ вотове ни тласкат към завъртане на 360 градуса и цопване пак в старото блато на явно ненаучените уроци на 20 век. Паралелите може би са полезни. 

Докато в източния  край на САЩ, Чарлз Кауфлин решил, че от проповеди ще мине на по-сериозни занимания – и започнал да набира малка, частна армия, на другия край – в Калифорния – вече се е зародило подобно движение, подпомагано дори от действащи служители на полицията. При това високопоставени. 

Крайнодясната групировка, базирана в Лос Анджелис, е направила първия си удар в източните щати – във фабрика в Ню Джърси. 

През 1940 г., макар САЩ да не са се включили във войната, правителството все пак има лошо предчувствие и – за всеки случай – нареждат да започне засилено производство на оръжия и муниции. 

И на 12 септември 1940 г. фабриката „Херкулес“, собственост на Hercules Powder Company, е изравнена със земята от взрив. Това не е преувеличение – изравнена е със земята. 

— Getty Images

52 работници загиват, над сто са ранените. 

Взривът е толкова силен, че е засечен от сеизмологичния отдел на университета Fordham в Ню Йорк. 

Властите отказват да признаят публично, че може да става дума за атентат и поддържат версията, че е инцидент. Докато други два подобни случая не разтърсват САЩ в следващите месеци. 

И тогава вече са принудени да признаят, че става дума за координирана атака, ръководена от определен център. 

Нещата стават още по-неприятни от информацията, че ФБР са били предупредени за атаките. Година по-рано. 

Ето как. 

Ветеранът от Първата световна война Леон Люис, който имал зад гърба си кариера в разузнаването (участвал в операции в Германия, Франция и Англия), видял заплахата от нацизма в САЩ, но и също видял, че властите дремят. 

Затова се организирал и набрал група от доброволци. Колкото и странно да звучи… да, става дума любители шпиони доброволци. 

Те се инфилтрирали в нацистките групи и участвали в събиранията им. Например участвали в годишната среща на германофилите и германските имигранти в Хинденбург парк в Лос Анджелис, където свободно и открито се продавала нацистка литература и се ораторствало в подкрепа на Хитлер. Знамето на САЩ се веело до свастики. Германски фолклорни танци и пиене на бира се смесвали с речи за заплахата за човечеството от евреите. На сбирката можели да бъдат видени и мнозина, носещи L на ръкава си, по подобие на свастиките в Германия. 

Хора издигат свастика в парка Хинденбург, Лос Анджелис – по време на тържеството на германофилите

— Jewish Federation Council of Greater Los Angeles, Community Relations Committee Collection, Special Collection and Archives, California State University, Northridge

Това L е отличителният знак на „Сребърния легион на Америка“, наречен „Сребърните ризи“ (каквито са били част от униформата на движението – имитация на „кафявите ризи“ в Германия и „черните ризи“ в Италия). Изобретение на американския фашистки активист Уилиам Дъдли Пелей. Той е бивш журналист, писател и (сравнително успешен) сценарист, напуснал Холивуд, защото не искал да работи с евреи. Той започнал да разпространява антисемитските си възгледи още през 1931 г. – включително и „вярването“, че евреите са „обладани от демони“. Уилиам Дъдли Пелей определял себе си за „християнски фашист“. 

Литература на „Сребърните ризи“ е била свободно продавана на не едно място, като сред най-известните е „Арийската книжарница“ в Лос Анджелис. 

Но литература на „Сребърните ризи“, както и техни листовки и брошури са били раздавани по улиците на Лос Анджелис от униформени полицаи по време на дежурствата им. 

Което обяснява защо когато ветеранът от Първата световна война Леон Люис отишъл при полицейски шеф в Л.А., за да му съобщи за събраните доказателства от неговата шпионска група, не само не е срещнал разбиране, но и директно му е казано в очите, че „Сребърните ризи“ са добро, че Хитлер не е заплаха и че Америка трябва да се радва, че има такива „патриоти“, като хората на Уилиам Дъдли Пелей. Просто въпросният полицейски шеф е бил симпатизант. 

— Getty Images
 

Събраните доказателства, записи и снимки, правени по време на нацистките сбирки в Калифорния са били изпратени до всички разузнавателни служби в САЩ, но – с едно изключение – никой не ги е взел на сериозно или умишлено е пренебрегнал (като някои споменати полицейски шефове). 

Изключението е Военноморското разузнаване, което е било силно впечатлено от факта, че техни служители са откраднали муниции, собственост на правителството. 

Благодарение на това разследване е била разплетена поредната нацистка мрежа в САЩ, създала последователи на Хитлер, обясняващи, че Америка има повече общо с Германия, отколкото с партньорите си Англия и Франция, мрежа, проповядваща омраза на едни американци към други, целяща докарване на чужда идеология и построяване на диктаторски режим.

Както и по-горе казахме, темата е особено важна и се връзва достатъчно добре с реалността у нас, защото в България се случват някакви все по-странни неща на всеки следващи избори и „алтернативните“ и „наказателните“ вотове ни тласкат към завъртане на 360 градуса и цопване пак в старото блато на явно ненаучените уроци на 20 век. Паралелите може би са полезни. 

— Anti-Defamation League 

Ветеранът от Първата световна война Леон Люис, благодарение на когото дейността на „Сребърните ризи“ е влязла в полезрението на службите   

_____________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
8998 0

Водещи новини