Медия: Докато дипломатите се опитват да предотвратят нова война в Близкия изток, САЩ изпращат водещ генерал в Израел

  • 12 април 2024 10:06

  • 433
  • 3
Медия: Докато дипломатите се опитват да предотвратят нова война в Близкия изток, САЩ изпращат водещ генерал в Израел
© Getty images (архив)

      "Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и предупреди, че Израел е готов за незабавен удар срещу Иран", това написа британското издание "Таймс".

"Масирана иранска атака срещу Еврейската държава може да предстои в близко бъдеще, предупреждават американците", изведе в заглавие френският в. "Фигаро".

"Въпросът не е дали ще има подобно нападение, а кога", каза анонимен източник, близък до американските разузнавателни служби." Като предпазна мярка, САЩ ограничиха движението на дипломатическите си служители в Израел", отбеляза изданието.

"Израел се готви за потенциална голяма ескалация в конфликта си с Ислямската република, след като американското разузнаване предупреди, че Техеран може да нанесе през идните дни удари по военни и правителствени цели на територията на Еврейската държава", написа британският в. "Телеграф".

"Израелски министри са предупреждавали, че ако Техеран предприеме преки военни действия срещу Еврейската държава, тя ще отвърне с удари по територията на Ислямската република, което може да доведе до регионална война в Близкия изток", добави медията.

Бенямин Нетаняху: Подготвяме се за нови предизвикателства

"Потенциални мишени на евентуален ирански удар може да станат израелското военно командване в Тел Авив, военновъздушни бази в Централен и Северен Израел, Кнесета (парламента) и канцеларията на премиера в Йерусалим. Удари по Йерусалим обаче биха били изключително рисковани за Техеран, тъй като в Източен Йерусалим живеят предимно палестинци и защото градът е важен в религиозно отношение", отбеляза базираното в Лондон издание.

"При евентуален удар на Иран - стъпка, която би била изключително нетипична за върховния лидер Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19 - Техеран вероятно би прибягнал до употребата на балистични ракети или до масирани атаки с дронове", написа още "Телеграф".

"Друг сценарий, който би бил в по-голямо съзвучие с досегашните действия на Иран, би бил да нареди на някоя от съюзените с Техеран групировки в Ливан или Сирия да нанесат удари с ракети или дронове по Израел. Ливанското шиитско движение "Хизбула" има огромен запас от мощни ракети, които може да претоварят израелската противовъздушна отбрана", отбеляза вестникът.

"САЩ са помолили Китай и други страни, включително Турция и Саудитска Арабия, да призоват Техеран да не предприема ответна атака срещу Израел за въздушния удар по иранската дипломатическа мисия в Сирия", това написа британското издание "Файненшъл таймс".

"Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е разговарял тази седмица със свои колеги, включително с китайския външен министър Ван И, на фона на нарастващата загриженост във Вашингтон от предстоящо нападение от страна на Иран", добави медията, цитирана от БТА.

"През последните няколко дни работихме и с европейските съюзници и партньори и ги призовахме също да изпратят ясно послание на Иран, че ескалацията не е в интерес на Иран, не е в интерес на региона и не е в интерес на света", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър пред изданието.

"Западни и арабски правителства се опитват да убедят Иран да прояви сдържаност, поради засилването на опасенията, че Техеран се готви да предприеме преки действия срещу Еврейската държава - вместо чрез регионалните си съюзници - за да отмъсти за убийството на няколко ирански висши военни", добави медията.

"Докато дипломатите се опитват да предотвратят войната, Вашингтон изпраща водещ генерал в Израел", написа в. "Ню Йорк таймс".

"Генерал Майкъл Курила (на снимката), командващ силите на САЩ в Близкия изток, ще обсъди с Израел риска от евентуална атака на Иран, както и войната срещу палестинското ислямистко движение "Хамас" и операциите за хуманитарна помощ", съобщиха източници на американското издание.

"Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и каза, че има определена дата за операция в град Рафах в ивицата Газа - операция, която според САЩ би била катастрофална за мирните граждани. Според някои анализатори обаче тези заплахи са блъф или начин, по който израелският лидер се опитва да получи по-добра преговорна позиция в дискусиите за бъдещо спиране на огъня", допълни вестникът.

"Правителството на американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в призовава Израел да се откаже от плановете за операция в Рафах и вместо това да се фокусира върху "алтернативни подходи, с които да бъде нанесен удар по ключови елементи на "Хамас", написа още медията.

Удариха дипломатическа мисия на Иран в Дамаск. Сирия обвини Израел

Последвайте канала на

Валери Зайцев
433 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ivo

2024.04.12 | 13:29

3
smart za izrael¨smart za cifutite¨
ivo

2024.04.12 | 13:29

2
smart za izrael¨smart za cifutite¨

2024.04.12 | 10:55

1
Европа прогледна, че всички войни са от САЩ.

Добави коментар

Водещи новини