Думите на Макрон за войски в Украйна стреснаха съюзниците от НАТО

  • 28 февруари 2024 14:38

  • 879
  • 32
Думите на Макрон за войски в Украйна стреснаха съюзниците от НАТО
© Getty Images

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на искаше да създаде „стратегическа неяснота“, открито обсъждайки идеята да се изпратят западни войски в Украйна, но беше толкова неясен, че предизвика объркване и раздразнение сред някои съюзници, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13440

Коментарите на Макрон по време на среднощна пресконференция, след като беше домакин на среща на западните съюзници, за да привлече подкрепа за Украйна, пасват на неговата репутация на нарушител на дипломатическото спокойствие, който обича да разбива табута и да хвърля предизвикателство на общоприетата мисъл.

Отказвайки в понеделник да изключи разполагането на западни сили в Украйна, той оспори доминиращата гледна точка, че подобно действие може опасно да ескалира риска от глобална война между НАТО и Русия. 

Неговите коментари може да се окажат поглед в бъдещето и да прокарат пътя към засилване на бъдещо пряко западно участие във войната в Украйна срещу руската инвазия. 

Те обаче също така пораждат риск от подкопаване на онова, което Макрон се стремеше да засили със срещата в Париж – единството сред западните съюзници, докато две години след началото на войната силите на Киев се борят да задържат руските войски.

Белият дом обяви, че няма да изпраща войски в Украйна. Германия, Великобритания, Италия, Испания, Полша и Чешката република също бързо се дистанцираха от идеята.

Междувременно Кремъл заяви, че подобно действие ще направи „неизбежен“ пряк конфликт между НАТО и Русия.

Кремъл: Изпращането на войски на НАТО в Украйна би означавало конфликт между Русия и НАТО

Френските длъжностни лица бяха изпратени да обяснят, че Макрон е искал да предизвика дебат и че обсъжданите идеи са свързани с неучастващи в бойни мисии части, които ще изпълняват мисии, свързани например с разминиране, гранична защита или трениране на украинските сили. 

„Трябва да обмислим нови действия в подкрепа на Украйна. Те трябва да са в отговор на специфични нужди, конкретно мисля за разчистване на мини, киберсигурност, производството на оръжие на място,  на украинска територия“, заяви пред депутатите френският външен министър Стефан Сежурне. 

Френско-германско напрежение

Коментарите на Макрон също така рискуват да изострят напрежението между Франция и Германия, чиито отношения формират ядрото на европейското политическо сътрудничество. 

Изглежда, че той е смушкал Берлин заради първоначалното му колебание да изпрати настъпателно оръжие на Украйна, отбелязвайки, че някои държави преди две години единствено са искали да изпратят „спални чували и каски“. 

В кулоарите през последните седмици германските длъжностни лица обвиниха Франция, че не изпраща достатъчно военна помощ за Украйна. 

Западен служител заяви, че Макрон „раздруса някои клетки и провокира объркване“ сред страните членки на НАТО.

Служителят заяви, че с действията си той може да усложни дебата в САЩ около проектозакона, заседнал в Конгреса, който предвижда предоставянето на около 60 млрд. долара в помощ за Украйна, ако всее страх, че войната може да ескалира. 

Дипломат от Европейския съюз заяви, че резултатът от коментарите на Макрон е бил „какофония сред съюзниците за сметка на правдоподобността“. 

Но френски дипломатически източник заяви, че ако Западът остане на настоящия си курс, дарявайки оръжие и помощ и обявявайки подкрепа, той „ще успокои президента на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 във впечатлението му, че сме слаби“. 

„Всъщност всички ние в Европа поемаме голям риск Русия да спечели“, заяви той. 

Някои служители, особено в Източна Европа, подкрепиха идеята, че Западът трябва да направи своите изчисления и червени линии по-малко предвидими за Путин. 

„Такива времена изискват политическо лидерство, амбиции и смелостта да се мисли нестандартно. Инициативата зад вчерашната среща в Париж си струва размисъла“, заяви литовският външен министър Габлиелюс Ландсбергис .

Дипломат от Източна Европа заяви: „Наистина мисля, че казаното (от Макрон) е полезно. Демонстрира на общественото мнение колко е спешен въпросът и какво е заложено“. 

Макрон заяви, че изпращането на западни войски в Украйна "не бива да се изключва" в бъдеще

Налични възможности

Генерал Оно Айхелсхайм, началник на отбраната на Нидерландия, заяви, че Макрон вероятно е искал да изясни на Путин, че няма изключени възможности. 

„Трябва да представите всички налични възможности“, заяви той пред Ройтерс по време на посещението си във военен завод в Чешката република. 

„Това е крайна възможност и не мисля, че страните от НАТО за момента силно желаят да направят това. Но никой не знае какво ще се случи в бъдеще“, допълни той.

Посещението на ген. Айхелсхайм във военния завод подчерта най-спешната нужда на Украйна – за боеприпаси, които да попълнят силно опразнените ѝ запаси, за да продължи борбата срещу руската инвазия. 

На срещата в Париж Макрон даде сигнал, че прекратява френската съпротива срещу използването на средства на ЕС за чешката инициатива да започне глобално търсене за покупка на боеприпаси за Киев. 

Някои европейски служители предполагат, че това е значително по-важен приоритет от разговорите за западни войски на място. 

„Бих се зарадвал, ако Франция обмисля как да подкрепи по-силно Украйна, но ако мога да дам предложение, тогава нека изпрати повече оръжие“, заяви германският вицеканцлер Роберт Хабек.

Втори източноевропейски дипломат каза, че откритата дискусия за изпращането на западни сили показва бедственото положение на Киев в борбата му. 

„Фактът, че това вече е налична възможност, значи, че положението е много, много по-лошо, отколкото си мислехме“, заяви дипломатът.  

Фон дер Лайен: Заплахата от война не е изключена, Европа трябва спешно да се събуди

Последвайте канала на

Константин Тодоров
879 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар

2024.02.28 | 22:37

32
Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук----> use.my/medinfo
ПРОФЕСИОНАЛИСТ

2024.02.28 | 21:44

31
ОТ НАЙ-ВИСОКА КЛАСА!

2024.02.28 | 18:12

30
В момента във фашистка България, окупирана от САЩ и превърната в долнопробна американска колония-протекторат, от всички медии се лее фашистка пропаганда на огромната лъжа. Тип гьобелсова пропаганда - една лъжа повторена сто пъти става истина. Фашистката Сглобка начело с алхимика-сапунджия ни убеждава колко много сме били забогатели и как всичко в колониална България било поевтинявало u било супер-дупер евтино, макар всички ние ежедневно да виждаме каква е истинската скъпотия. Истината обаче е една - скъпотията в България е чудовищна. При средно 5 пъти по-ниски заплати от средните за Европа, цените на всички стоки и най-вече цените на храните в България са средно 5 пъти по-високи. В Германия например минималната заплата е 1900 евро, а в България е едва 450 евро(933 лева). Всъщност това което виждаме днес в България е една жестока спекула на цените. Истински грабеж. Спекула умишлено подържана и поощрявана от фашистката Сглобка .
Бойков

2024.02.28 | 17:32

29
Макарон,бегай при баба. Тя ще те наплеска по дупето!!!
Емѝ...

2024.02.28 | 15:47

5
Винаги ще, духам на Макарона.....МЯУУУУУ....

2024.02.28 | 17:31

28
АТИЛКА ИБАНА, ЗАМИНАВАЙ С МАГАРЕВ ЗА УКРАЙНА , ЩОТ СКОРО ЩЕ ВИСИТЕ НА КОЛЕСНИКА ИЛИ НА НЯКОЕ ДЪРВО ....МАМИЦАТА ВИ ДЖЕНДЪРСКА ИБАНА...
Емѝ...ЯМ си изпражненията от ЯД-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ

2024.02.28 | 17:08

25
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
ПОДГОТВЯТ СЕ

2024.02.28 | 16:24

15
ЗА УДАР ОТ ИЗТОК!

2024.02.28 | 17:19

27
youtube. com/watch? v= OAHonv 3eSBI
Емѝ...Ибана съм-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ АТИЛА

2024.02.28 | 15:29

4
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Емѝ...патриот анален съм -МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2024.02.28 | 17:09

26
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Новини бг

2024.02.28 | 17:08

24
От началото на февруари 2022-ра година различни западни политици използват често поздрава „Слава Украини“, за да демонстрират поддръжката си за Украйна. Но малко хора знаят за историята на този поздрав. Целият лозунг: „Слава на Украйна, слава на героите“ е използван през 1941 г. от западно-украинската националистична организация, един от водачите на която е Степан Бандера. Бил е разпространен и сред бойците на Украинската въстаническа армия, която действа от 1942 до 1960 г. в западна Украйна. Всички те са колаборанти на нацистите. Сътрудничеството между украинските националисти и немските тайни служби започва през 1920-те години. Още преди Хитлер да дойде на власт, те получават финансова подкрепа. А школите на немските тайни служби обучават украински бойци. Както обикновени цивилни, така и известни членове на обществото, стават жертви на украинските националисти. Националистите участват в наказателни и антипартизански операции и убиват хиляди хора. Едно от първите им деяния е масовото убийство в Лемберг (Лвов). Националистите участват в убийството на съветски активисти, както и на евреи. На 29.09-1941 г. в Бабий яр те започват масови разстрели на съветски граждани. Най-вече на евреи. За една нощ нацистите убиват 34 000 евреи. Украинската полиция действа заедно с тях. Те доставят хората в групи по 30-40 човека в долината, отнемат им документите и имуществото. След което немски картечари ги разстрелват.Само 29 човека успяват да се спасят от продължаващите 2 години разстрели в Бабий яр. Около 200 000 човека са били убити в Бабий яр. Украинските националисти унищожават и етническите поляци. През 1943 г. във Волин започва масовото убийство на етнически принцип, в което са убити между 60 000 и 200 000 поляци. Само за това, че са поляци. Украинските националисти се бият и в редовете на СС. След края на войната, оцелелите членове на СС-дивизията „Галичина“ не са предадени на Съветския съюз. Те са обявени за скромни католици и законни антикомунисти. През 2022 г. бяха разсекретени документи от архивите на СССР, които свидетелстват за зверствата на украинските националисти срещу мирното население. Документите описват зверства върху местни хора, които водят мирен живот и не искат да сътрудничат с бандитите. Само 29 човека успяват да се спасят от продължаващите 2 години разстрели в Бабий яр. Около 200 000 човека са били убити в Бабий яр. Украинските националисти унищожават и етническите поляци. През 1943 г. във Волин започва масовото убийство на етнически принцип, в което са убити между 60 000 и 200 000 поляци. Само за това, че са поляци. Украинските националисти се бият и в редовете на СС. След края на войната, оцелелите членове на СС-дивизията „Галичина“ не са предадени на Съветския съюз. Те са обявени за скромни католици и законни антикомунисти. През 2022 г. бяха разсекретени документи от архивите на СССР, които свидетелстват за зверствата на украинските националисти срещу мирното население. Документите описват зверства върху местни хора, които водят мирен живот и не искат да сътрудничат с бандитите.„Украинските националисти са практически съучастници на немския фашизъм. Те са активни сътрудници в борбата срещу Червената армия и люти врагове на украинския народ.“ „Копелетата отрязаха лявото ухо на Козим. Избодаха му очите, отделиха челюстта му от гушата с брадва, изгориха краката и ръцете му…“ Задачата на украинските националисти е, да изградят една етнически „чиста“ Украйна. Тези хора са прославяни на държавно ниво много десетилетия. На 22 януари 2010 година прозападния президент Виктор Ющенко реабилитира лидера на ултранационалистите и награждава посмъртно Степан Бандера със званието „Герой на Украйна“ за „несъкрушимост на духа в отстояването на националната идея, за проявените героизъм и саможертва в борбата за независима украинска държава“, и го награждава с ордена на Държавата (посмъртно). Наградата получава внукът на Бандера, който също се казва Степан Бандера. Решението на Юшченко незабавно води до международен отзвук и веднага е осъдено от Европейския парламент, руски, полски и еврейски организации. УПА е заклеймена на Нюрнбергския процес като нацистко-националистическа, но днес в Украйна е издигната на пиедестал, а деня на образуването и – 14 октомври е обявен за национален празник. Днес в Украйна Степан Бандера е култ и пример за подражание на украинската върхушка, която боготвори убиеца, всяка година по случай рождения му ден 1 януари се провеждат факелни шествия. В негова чест в 44 градове и села в западна Украйна са му издигнати паметници с надпис – герой на Украйна. (В източна, централна, северна и южна няма нито един)
Новини бг

2024.02.28 | 17:08

23
От началото на февруари 2022-ра година различни западни политици използват често поздрава „Слава Украини“, за да демонстрират поддръжката си за Украйна. Но малко хора знаят за историята на този поздрав. Целият лозунг: „Слава на Украйна, слава на героите“ е използван през 1941 г. от западно-украинската националистична организация, един от водачите на която е Степан Бандера. Бил е разпространен и сред бойците на Украинската въстаническа армия, която действа от 1942 до 1960 г. в западна Украйна. Всички те са колаборанти на нацистите. Сътрудничеството между украинските националисти и немските тайни служби започва през 1920-те години. Още преди Хитлер да дойде на власт, те получават финансова подкрепа. А школите на немските тайни служби обучават украински бойци. Както обикновени цивилни, така и известни членове на обществото, стават жертви на украинските националисти. Националистите участват в наказателни и антипартизански операции и убиват хиляди хора. Едно от първите им деяния е масовото убийство в Лемберг (Лвов). Националистите участват в убийството на съветски активисти, както и на евреи. На 29.09-1941 г. в Бабий яр те започват масови разстрели на съветски граждани. Най-вече на евреи. За една нощ нацистите убиват 34 000 евреи. Украинската полиция действа заедно с тях. Те доставят хората в групи по 30-40 човека в долината, отнемат им документите и имуществото. След което немски картечари ги разстрелват.Само 29 човека успяват да се спасят от продължаващите 2 години разстрели в Бабий яр. Около 200 000 човека са били убити в Бабий яр. Украинските националисти унищожават и етническите поляци. През 1943 г. във Волин започва масовото убийство на етнически принцип, в което са убити между 60 000 и 200 000 поляци. Само за това, че са поляци. Украинските националисти се бият и в редовете на СС. След края на войната, оцелелите членове на СС-дивизията „Галичина“ не са предадени на Съветския съюз. Те са обявени за скромни католици и законни антикомунисти. През 2022 г. бяха разсекретени документи от архивите на СССР, които свидетелстват за зверствата на украинските националисти срещу мирното население. Документите описват зверства върху местни хора, които водят мирен живот и не искат да сътрудничат с бандитите. Само 29 човека успяват да се спасят от продължаващите 2 години разстрели в Бабий яр. Около 200 000 човека са били убити в Бабий яр. Украинските националисти унищожават и етническите поляци. През 1943 г. във Волин започва масовото убийство на етнически принцип, в което са убити между 60 000 и 200 000 поляци. Само за това, че са поляци. Украинските националисти се бият и в редовете на СС. След края на войната, оцелелите членове на СС-дивизията „Галичина“ не са предадени на Съветския съюз. Те са обявени за скромни католици и законни антикомунисти. През 2022 г. бяха разсекретени документи от архивите на СССР, които свидетелстват за зверствата на украинските националисти срещу мирното население. Документите описват зверства върху местни хора, които водят мирен живот и не искат да сътрудничат с бандитите.„Украинските националисти са практически съучастници на немския фашизъм. Те са активни сътрудници в борбата срещу Червената армия и люти врагове на украинския народ.“ „Копелетата отрязаха лявото ухо на Козим. Избодаха му очите, отделиха челюстта му от гушата с брадва, изгориха краката и ръцете му…“ Задачата на украинските националисти е, да изградят една етнически „чиста“ Украйна. Тези хора са прославяни на държавно ниво много десетилетия. На 22 януари 2010 година прозападния президент Виктор Ющенко реабилитира лидера на ултранационалистите и награждава посмъртно Степан Бандера със званието „Герой на Украйна“ за „несъкрушимост на духа в отстояването на националната идея, за проявените героизъм и саможертва в борбата за независима украинска държава“, и го награждава с ордена на Държавата (посмъртно). Наградата получава внукът на Бандера, който също се казва Степан Бандера. Решението на Юшченко незабавно води до международен отзвук и веднага е осъдено от Европейския парламент, руски, полски и еврейски организации. УПА е заклеймена на Нюрнбергския процес като нацистко-националистическа, но днес в Украйна е издигната на пиедестал, а деня на образуването и – 14 октомври е обявен за национален празник. Днес в Украйна Степан Бандера е култ и пример за подражание на украинската върхушка, която боготвори убиеца, всяка година по случай рождения му ден 1 януари се провеждат факелни шествия. В негова чест в 44 градове и села в западна Украйна са му издигнати паметници с надпис – герой на Украйна. (В източна, централна, северна и южна няма нито един)
Новини бг

2024.02.28 | 17:08

22
От началото на февруари 2022-ра година различни западни политици използват често поздрава „Слава Украини“, за да демонстрират поддръжката си за Украйна. Но малко хора знаят за историята на този поздрав. Целият лозунг: „Слава на Украйна, слава на героите“ е използван през 1941 г. от западно-украинската националистична организация, един от водачите на която е Степан Бандера. Бил е разпространен и сред бойците на Украинската въстаническа армия, която действа от 1942 до 1960 г. в западна Украйна. Всички те са колаборанти на нацистите. Сътрудничеството между украинските националисти и немските тайни служби започва през 1920-те години. Още преди Хитлер да дойде на власт, те получават финансова подкрепа. А школите на немските тайни служби обучават украински бойци. Както обикновени цивилни, така и известни членове на обществото, стават жертви на украинските националисти. Националистите участват в наказателни и антипартизански операции и убиват хиляди хора. Едно от първите им деяния е масовото убийство в Лемберг (Лвов). Националистите участват в убийството на съветски активисти, както и на евреи. На 29.09-1941 г. в Бабий яр те започват масови разстрели на съветски граждани. Най-вече на евреи. За една нощ нацистите убиват 34 000 евреи. Украинската полиция действа заедно с тях. Те доставят хората в групи по 30-40 човека в долината, отнемат им документите и имуществото. След което немски картечари ги разстрелват.Само 29 човека успяват да се спасят от продължаващите 2 години разстрели в Бабий яр. Около 200 000 човека са били убити в Бабий яр. Украинските националисти унищожават и етническите поляци. През 1943 г. във Волин започва масовото убийство на етнически принцип, в което са убити между 60 000 и 200 000 поляци. Само за това, че са поляци. Украинските националисти се бият и в редовете на СС. След края на войната, оцелелите членове на СС-дивизията „Галичина“ не са предадени на Съветския съюз. Те са обявени за скромни католици и законни антикомунисти. През 2022 г. бяха разсекретени документи от архивите на СССР, които свидетелстват за зверствата на украинските националисти срещу мирното население. Документите описват зверства върху местни хора, които водят мирен живот и не искат да сътрудничат с бандитите. Само 29 човека успяват да се спасят от продължаващите 2 години разстрели в Бабий яр. Около 200 000 човека са били убити в Бабий яр. Украинските националисти унищожават и етническите поляци. През 1943 г. във Волин започва масовото убийство на етнически принцип, в което са убити между 60 000 и 200 000 поляци. Само за това, че са поляци. Украинските националисти се бият и в редовете на СС. След края на войната, оцелелите членове на СС-дивизията „Галичина“ не са предадени на Съветския съюз. Те са обявени за скромни католици и законни антикомунисти. През 2022 г. бяха разсекретени документи от архивите на СССР, които свидетелстват за зверствата на украинските националисти срещу мирното население. Документите описват зверства върху местни хора, които водят мирен живот и не искат да сътрудничат с бандитите.„Украинските националисти са практически съучастници на немския фашизъм. Те са активни сътрудници в борбата срещу Червената армия и люти врагове на украинския народ.“ „Копелетата отрязаха лявото ухо на Козим. Избодаха му очите, отделиха челюстта му от гушата с брадва, изгориха краката и ръцете му…“ Задачата на украинските националисти е, да изградят една етнически „чиста“ Украйна. Тези хора са прославяни на държавно ниво много десетилетия. На 22 януари 2010 година прозападния президент Виктор Ющенко реабилитира лидера на ултранационалистите и награждава посмъртно Степан Бандера със званието „Герой на Украйна“ за „несъкрушимост на духа в отстояването на националната идея, за проявените героизъм и саможертва в борбата за независима украинска държава“, и го награждава с ордена на Държавата (посмъртно). Наградата получава внукът на Бандера, който също се казва Степан Бандера. Решението на Юшченко незабавно води до международен отзвук и веднага е осъдено от Европейския парламент, руски, полски и еврейски организации. УПА е заклеймена на Нюрнбергския процес като нацистко-националистическа, но днес в Украйна е издигната на пиедестал, а деня на образуването и – 14 октомври е обявен за национален празник. Днес в Украйна Степан Бандера е култ и пример за подражание на украинската върхушка, която боготвори убиеца, всяка година по случай рождения му ден 1 януари се провеждат факелни шествия. В негова чест в 44 градове и села в западна Украйна са му издигнати паметници с надпис – герой на Украйна. (В източна, централна, северна и южна няма нито един)

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини