Африка обвинява богатите страни, че я изоставят в полза на Украйна

  • 21 юни 2023 16:33

  • 1094
  • 0
Африка обвинява богатите страни, че я изоставят в полза на Украйна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Да се помогне на Украйна, добре, но не в ущърб на Африка. Някои африкански лидери надигат глас срещу богатите страни, готови да изплатят милиарди долари на Киев, но не изразяващи винаги същата готовност да изпълнят ангажиментите, поети към континента.

На последното заседание на Международния валутен фонд и на Световната банка във Вашингтон през април "африканските страни изразиха опасенията си, че има двойни стандарти" относно хуманитарната помощ, разказва френски правителствен източник, цитиран от БТА.

Войната в Украйна "извади наяве истинското лице на действията на великите сили спрямо континента", констатира дипломатически източник от Бенин преди срещата на върха в Париж, посветена на бедността и финансирането на усилията за адаптиране към климатичните промени. Източникът от Бенин изразява съжаление, че Африка е изоставена.

Южна Африка е готова да бъде домакин на мирни преговори между Русия и Украйна

Голяма част от помощта за Украйна касае оръжията, но тя няма как да не породи сравнения.

Отчасти разрушена от Русия и отчела срив с 30 процента на БВП през миналата година, в Украйна от целия Запад приижда помощ. Нейните съюзници ѝ обещаха към 24 феврури малко над 150 милиарда евро помощи, според данни, събрани от Института за световна икономика в Кил. Ново финасиране се обявява днес, когато в Лондон се провежда международна конференция за възстановянето на Украйна, за което, според Световната банка, ще са нужни 411 милиарда долара.

На този фон Субсахарска Африка, която е основен район, в който пристигат помощите за развитие, отчете миналата година намаление с 29 милиарда долара  (- 8%) на отпуснатите средства, докато тези за Украйна скочиха на 16 милиарда спрямо по-малко от 1 милиард долара през предходната година, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Виждаме тези огромни потоци от средства, за които си мислехме, че е невъзможно да бъдат отпуснати и които сега се отпускат", казва министърът на външните работи на Нигер Насуми Масуду. Доказателство, според него, е, че ресурси и механизми съществуват, които биха могли да бъдат използвани за континента.

Още повече, че някои африкански страни се сблъскват самите те с въоръжени конфликти в допълнение с икономически кризи. "Има конфликти в северната част на Република Конго, в Судан, в други части на Африка, но подкрепата, която получава Украйна от страна на западните държави е безпрецедентна. Западът се е съсредоточил върху подкрепата за западните страни", казва правителствен източник от Замбия.

Преструктурирането на дълга на Замбия, която е във фалит от 2020 г. би могло да бъде предложено днес, казва източник от Парижкия клуб, който обединява западните кредитори.

Преговорите по въпроса за дълга на Замбия, както и за дълга на Гана,  досега бяха блокирани от липсата на консенсус между западните страни и Китай, превърнал се в незаобиколим заемодател през последните години.

Богатите страни са също така критикувани, че не са изпълнили ангажиментите си към Африка, на първо място изплащането на 100 милиарда долара на година, обещани през 2009 г. за борба с климатичните промени, и преразпределянето на 100 милиарда долара специални емисиционни права, един резервен авоар на МВФ, което още не е приключил.

По време на конференцията за климата КОП 27 в Шарм ел Шейх в Египет бе обявено създаването на фонд, чрез който богатите страни ще компенсират за понесени загуби и щети страните от Юг, но този фонд така и не е напълнен все още с пари.

"Има криза на доверие между страните донори и страните от Юг", казва Елиз Дюфиеф, изследователка от Института за устойчиво развитие и международни отношения. Още повече, че когато виждаме кризата в Украйна или северноамериканските банки, които фалират, там имаме много бързо даден отговор", допълва тя.

Берачите на чай в Кения унищожават заместващите ги на полето роботи

Чувството за забравяне на Африка, идва и от представителството на континента в организациите, които дефинират международните приоритети и в които континентът иска да има по-голяма тежест, като Г-20 или ООН.

"Историята на подчиняването и на изключването на Африка изисква радикално преразглеждане на начина, по който тя е представена в международните институции", казва Хауърд Френч, преподавател по журналистика в Колумбийския университет в Ню Йорк и припомня, че "населението на Африка, съставлявало най-малко една десета от световното население през 1950 г., ще представлява 40% от човечеството в края на века". 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1094 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини