Столтенберг вижда напредък по въпроса за кандидатурата на Швеция за НАТО

  • 23 февруари 2023 18:44

  • 360
  • 4
Столтенберг вижда напредък по въпроса за кандидатурата на Швеция за НАТО
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес, че вижда напредък в буксуващите преговори с Турция по кандидатурата на Швеция за членство в алианса, като той има за цел Швеция и Финландия да се присъединят към Северноатлантическия пакт преди срещата на върха през юли, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Столтенберг съобщи, че той и турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва са се споразумели Турция, Финландия и Швеция да се срещнат в централата на НАТО в средата на март, „за да преодолеем предизвикателствата, пред които сме изправени що се отнася до ратифицирането от Турция на протокола за присъединяване на Швеция“.

Столтенберг, който се срещна с Ердоган миналата седмица в Анкара, прозвуча по-оптимистично настроен по темата, отколкото през последните месеци.

„Виждам напредък“, каза той

„Целта ми е Финландия и Швеция да са пълноправни членове на НАТО преди срещата на върха“, която трябва да се проведе в Литва на 11 и 12 юли.

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към Северноатлантическия пакт, след като Русия нахлу в Украйна, но Швеция се сблъска с неочаквани възражения от Турция.

Анкара обвинява Стокхолм, че дава подслон на членове на терористични групи, както ги определя Турция, и настоява за екстрадирането им като условие за даването на зелена светлина на членството на Швеция в НАТО.

Миналия месец Анкара замрази преговорите с Швеция и Финландия за присъединяването им към НАТО след протест, по време на който крайнодесният политик Расмус Палудан изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм.

Турция и Унгария са единствените членки на НАТО, които все още не са ратифицирали членството на Финландия и Швеция. Будапеща каза, че предстои да го направи в началото на март.

Унгария може да ратифицира през март членството на Финландия и Швеция в НАТО

Столтенберг посочи, че независимо от незавършилия процес на ратификация и двете скандинавски държави са в по-голяма безопасност, отколкото преди да кандидатстват за членство в НАТО.

„Като част от процеса на присъединяване, няколко съюзници от НАТО, включително САЩ, издадоха двустранни гаранции за сигурност ", каза той.

„Така че е немислимо Финландия или Швеция да се изправят пред военни заплахи от Русия, а НАТО да не реагира“, допълни Столтенберг.

Novini.bg
360 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.02.23 | 19:41

4
Шврция и Финландия не искат да влизат е НАТО. Ако искаха, нямаше да палят Корани.
педераса Еми

2023.02.23 | 19:04

1
е болен от спин
На 100%

2023.02.23 | 19:33

3
Вярно. ✌✌✌✌✌
едва ли

2023.02.23 | 19:32

2
Ердоган е на друго мнение. Има да си взима 1,5 милиарда долара от сащ.

Добави коментар

Водещи новини