Лидерът на Република Сръбска: Оставаме ангажирани с добрите отношения с Русия въпреки натиска

  • 23 април 2024 17:08

  • 792
  • 1
Лидерът на Република Сръбска: Оставаме ангажирани с добрите отношения с Русия въпреки натиска
© Getty images (архив)

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик (на снимката) заяви днес в Санкт Петербург, че въпреки натиска съставната част остава ангажирана с добрите си отношения с Русия, съобщи националната телевизия на Република Сръбска РТРС, цитирана от БТА. Додик се срещна днес със секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев.

„Търпим голям натиск, но оставаме ангажирани с добрите отношения с Русия“, подчерта Додик при срещата си със секретаря.

Патрушев благодари на Додик за обявяването на ден на траур в Република Сръбска заради жертвите на терористичното нападение в Москва миналия месец, при което загинаха над 130 души.

„Вашите отлични лични отношения с президента на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 водят и до отличните отношения между Република Сръбска и Руската федерация“, отбеляза Патрушев.

Бившият шеф на сръбската разузнавателна агенция получи орден от руската служба за сигурност

Додик ще присъства на 12-ата международна среща на върховните представители по въпросите на сигурността, която започва днес в Санкт Петербург и ще продължи до 25 април.

Във форума участват лидери и официални представители от над 120 страни, се казва в информацията. Руският президент ще се включи онлайн с обръщение към участниците. В делегацията на Република Сръбска са и министърът на технологичното развитие и висшето образование Желко Будимир, членът на консултативния орган на висшите институции (Сената) Александър Вулин и министърът на сигурността на Босна Ненад Нешич.

Политическата структура на Босна е известна като една от най-сложните в света. Съставена е от две автономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати.

Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
792 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:10

1
❤️ Г­­­о­­­р­­е­­щ­­и­ ­­­м­­­о­­м­­и­­ч­­е­т­­­а­ ­­­в­и­­ ­о­­ч­а­­­к­в­а­т ­-­­ X­1­­8­­­.­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини