Унгария може да ратифицира през март членството на Финландия и Швеция в НАТО

  • 21 февруари 2023 22:58

  • 857
  • 1
Унгария може да ратифицира през март членството на Финландия и Швеция в НАТО
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Унгарският парламент може да ратифицира членството на Финландия и Швеция в НАТО в началото на следващия месец, съобщи БТА, като се позова на местна медия, цитираща предварителна програма за парламентарната сесия следващата седмица.

Финландия и Швеция поискаха да станат членки на НАТО след инвазията на Русия в Украйна миналата година и заявиха, че искат да се присъединят заедно, но въпреки че повечето страни дадоха зелена светлина за това, Турция и Унгария все още не са ратифицирали документите за присъединяването им.

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок миналата седмица призова двете страни да позволят на Швеция и Финландия да се присъединят към военния съюз и поясни, че очаква всички страни членки на НАТО да ратифицират двете държави "без повече бавене".

Орбан обвини ЕС, че удължава войната в Украйна

Новинарският уебсайт hvg.hu каза, че унгарските депутати могат да започнат обсъждането на въпроса на 1 март и евентуално след седмица да гласуват ратифицирането.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан през ноември каза, че националистическото му правителство вече е решило Унгария да подкрепи приемането на Финландия и Швеция в НАТО.

Унгарското правителство представи необходимото законодателство през юли, но парламентът, в който партията на Орбан "Фидес – Унгарски граждански съюз" има две трети мнозинство, все още не е внесъл двата законопроекта за обсъждане и одобрение.

Орбан, който през 2022 г. бе преизбран за четвърти пореден мандат, в събота повтори, че да е страна членка на НАТО е "жизненоважно" за Унгария, но каза, че правителството му няма да изпрати оръжия на Украйна, нито пък ще прекъсне икономическите си отношения с Москва.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
857 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
00

2023.02.22 | 01:01

1
ОЩЕ ЕДИН ДИКТАТОР В. ЕВРОПА-ОРБАН,ЗАЩО СЕ РАЖДАТ.УНГАРСКИЯ ВОЛЕН СИДЕРОВ.

Добави коментар

Водещи новини