Русия отбелязва 80-ата годишнина от победата при Сталинград в разгара на офанзива в Украйна

  • 02 февруари 2023 14:37

  • 449
  • 0
Русия отбелязва 80-ата годишнина от победата при Сталинград в разгара на офанзива в Украйна
© Getty (архив)

Русия отбелязва днес 80-ата годишнина от победата на съветските войски в битката при Сталинград, важна повратна точка във Втората световна война и символ на патриотизма, възхваляван с удвоени сили от Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 в разгара на офанзива в Украйна, коментира АФП, цитирана от БТА.

Тържествата идват във време на ожесточени боеве между руските сили и украинските войски в бившата съветска република, която повече от година е обект на руска инвазия, започната според Кремъл за „демилитаризиране“ и „денацифициране“ на Украйна.

Руският президент ще пристигне във Волгоград, за да участва в тържествата.

Владимир Путин ще посети Сталинград на 2 февруари?

Смятана за една от най-кървавите в историята, с общо около два милиона убити от двете страни, Сталинградската битка (1942-1943) промени хода на Втората световна война в Съветския съюз, който дотогава беше деморализиран от поредица болезнени поражения.

Битката все още се възхвалява от Русия, която претендира за наследството на Съветския съюз, като събитието, спасило Европа от нацизма.

Победата в тази битка придобива допълнително символично значение в момент, когато наближава първата годишнина от началото на 24 февруари 2022 г. на руската инвазия в Украйна, където Москва засилва офанзивата си след неотдавнашното превземане на източноукраинския град Соледар, което стана първи успех за руските сили от много месеци насам и след поредица от неуспехи.

Самият руски президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 не се колебае да направи паралел между съпротивата срещу Адолф Хитлер и офанзивата в Украйна. "Забравянето на уроците на историята води до повторение на ужасни трагедии. Доказателство за това са престъпленията срещу цивилни, етническото прочистване и наказателните акции, организирани от неонацистите в Украйна", каза той миналия петък по повод Международния ден на жертвите на Холокоста. "Именно срещу това зло нашите войници се борят смело", добави той.

Тези изказвания предизвикаха бурни реакции. Френската външна министърка Катрин Колона ги определи като "ужасяващи" и "шокиращи", и "недостойна провокация" в деня на възпоменанието на Холокоста.

"Особена важност"

Във Волгоград, бивш Сталинград, град с един милион жители на брега на Волга, вчерашният и днешният ден са обявени за неработни дни.

Това решение е взето "с оглед на особеното значение на поражението на нацистките сили в битката при Сталинград за окончателната победа" във Втората световна война, обясниха от областната управа.

В навечерието на 80-ата годишнина от победата при Сталинград във Волгоград беше открит бюст на Сталин, заедно с тези на двама военачалници, известни с участието си в тази битка - Георгий Жуков и Александър Василевски.

Военен парад и концерт ще бъдат част от днешните празненства, а още от сутринта хората започнаха да поставят цветя и венци на Мамаев курган, стратегически хълм, който е бил сцена на ужасяващи битки.

Гигантският мемориал, доминиран от гигантска статуя на "Майката Родина" (на снимката), който беше тържествено открит на този хълм през 1967 г., от десетилетия е място за поклонение за руснаците, желаещи да отдадат почит на подвизите на съветската армия и народ.

Битката при Сталинград, която започна през юли 1942 г., продължи 200 дни и нощи. Градът, превърнат в камари от развалини, бе подложен на опустошителни германски въздушни бомбардировки и изключително ожесточени сражения.

На 2 февруари 1943 г. войските на германския маршал Фридрих Паулус капитулират, обкръжени от Червената армия, като тази капитулация е първата на нацистката армия от началото на войната.

Изцяло възстановен по нареждане на съветските власти, Сталинград е преименуван на Волгоград през 1961 г., осем години след смъртта на Йосиф Сталин.

От 2013 г., съгласно решение на местни депутати, градът  временно променя името си на Сталинград в периода за периода 30 януари - 3 февруари.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини