Учени откриха в Арктика "полюси на затопляне"

  • 01 юли 2022 15:44

  • 569
  • 0
Учени откриха в Арктика "полюси на затопляне"
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Руски и норвежки учени откриха в Арктика "полюси на затопляне" - зони с  ускорено повишаване на температурата, по-голямо от скоростта на глобалното затопляне от десетилетия, съобщи ТАСС.

Най-високите темпове на затопляне са регистрирани в северната част на Баренцово море, където скоростта на повишаване на температурата е 5-7 пъти по-висока от скоростта на глобалното затопляне, съобщиха от руския Арктически и антарктически научно-изследователски институт. 

Според специалистите норвежкият остров Карл XII на североизток от архипелага Свалбард е един от "полюсите на затоплянето" - там е регистрирано средногодишно повишаване на температурата от 2,7 градуса Целзий на десетилетие и 4 градуса през есента. Същото важи и за руския остров на Хейс от архипелага Земя на Франц - Йосиф - там увеличението е от 2,2 градуса на десетилетие и 3,8 градуса през зимата.

Учени откриха живот в много солен арктически извор с малко кислород и температури под нулата

Затоплянето в Арктика е главно през студения сезон. През есента и зимата повишаването на температурата достига до 4 градуса на десетилетие, но през лятото или остава стабилна, или се покачва с умерени темпове - от 0 до 0,7 градуса на десетилетие.

Повишаването на температурата в региона е тясно свързано с повишаването на температурата на морската повърхност и значителното намаляване на плаващия лед. В някои райони на Баренцово море ледът за едно десетилетие е намалял от 7 до 25 процента. От 1980-те до 2000-те години средната годишна площ на ледената покривка в Арктика е била около 550 хиляди квадратни километра, но през последните двадесет години е намаляла с 40 процента и сега е около 330 хиляди квадратни километра.

Заключенията са направени на базата на наземни наблюдения и данни, получени от спътници. Резултатите са публикувани в британското научно списание "Нейчър", допълва БТА. 

Весела Найденова
569 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини