Милиони хора по света са изложени на риск от недохранване

  • 30 юни 2022 11:54

  • 302
  • 0
Милиони хора по света са изложени на риск от недохранване
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупредиха, че войната в Украйна, която спря износа ѝ на пшеница, ще запази високите световни цени през сезон 2022/23 г., излагайки милиони хора на риск от недохранване, съобщи  Ройтерс.

Русия и Украйна са съответно първият и петият по големина износител на пшеница в света, които осигуряват съответно 20 и 10 процента от световните продажби. Инвазията на Русия в Украйна и затварянето на Азовско и Черно море обаче почти спряха износа.

Износът на зърно от Украйна е само 20 процента от капацитета, тъй като алтернативните канали, като железопътен и сухопътен транспорт, не са толкова ефективни, колкото морските маршрути, казаха ФАО и ОИСР.

Прогнозите на двете организации предполагат, че цените на пшеницата през 2022/23 г. биха могли да са с 19 процента над нивата отпреди войната, ако Украйна напълно загуби своя експортен капацитет, и с 34 процента по-високи, ако в допълнение износът на Русия бъде намален наполовина. Сезон 2022/23 започва на 1 юли в Северното полукълбо.

Турция разследва твърденията за откраднато украинско зърно от Русия

За продоволствената сигурност, която вече е под натиск, последствията ще бъдат ужасни, особено за най-уязвимите, коментира генералният секретар на ОИСР Матиас Корман по време на представяне на селскостопанската перспектива на ФАО/ОИСР 2022-2031.

Около 20 милиона тона зърно трябва да напуснат Украйна до края на следващия месец, за да се освободи място за тазгодишните реколти и да се избегне недостиг на храна в Африка, съобщи Европейската комисия миналия месец. 

Ако руският износ бъде засегнат, недохранването ще се увеличи с около 1 процент в световен мащаб през 2022/23 г., което се равнява на между 8 и 13 милиона души, в зависимост от степента на евентуалното свиване на износа, се казва в отделно проучване на ФАО.

Сценарий, който симулира сериозен дефицит на износ от Украйна и Русия, продължаващ през 2022/23 и 2023/24 г., и предполага, че няма реакция на глобалното производство, предполага увеличение на броя на хората, страдащи от недохранване, с близо 19 милиона души през 2023/24 г.

Калина Христова
302 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини