МАЕ с насоки към Г-7 за намаляване на емисиите от тежката промишленост

  • 19 май 2022 10:39

  • 150
  • 0
МАЕ с насоки към Г-7 за намаляване на емисиите от тежката промишленост
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Намаляването на въглеродните емисии в тежката промишленост трудна, но важна задача, според Международната агенция за енергията (МАЕ), която предложи днес на страните от Г-7 да финансират технологични демонстратори или да подкрепят търсенето на по-щадящи природата практики, предаде Франс прес.
       
Агенцията, чиято централа е в Париж, публикува доклад по искане на Германия в рамките на нейното председателство на Г-7, групата на седемте най-развити икономики, които представляват 40 процента от световната икономика и отделят 25 процента от въглеродните емисии от енергийната система.

Тежката промишленост (химия, цимент, черна металургия) е ключов сектор в борбата с климатичните промени, тъй като все още е голям потребител на въглища и газ. Той емитира 6 милиарда тона въглероден диоксид годишно, което е над една шеста от емисиите от световната енергийна система.

"Ще бъде невъзможно да се постигне въглеродна неутралност, без да се намалят драстично емисиите от тежката промишленост и икономиките от Г-7 имат едновременно отговорността и шанса да изиграят водеща роля", подчерта изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Тази цел обаче се сблъсква със значителна пречка: технологиите за намаляване на емисиите в съответните сектори все още не са много напреднали и са на етап прототипи или демонстратори.

Силната конкуренция на международните пазари също оставя твърде малко поле за финансово маневриране на компаниите, за да инвестират.

Мръсният въздух допринася за сериозни усложнения при заболели от COVID-19

В отговор на тези затруднения МАЕ отправя десетина препоръки към Г-7.

Агенцията предлага най-напред във всяка страна членка до 2025 г. да се състави пътна карта, за да се определят ясни етапи и цели на индустрията по пътя на декарбонизацията. 

Тя препоръчва и финансиране на портфолио от технологични демонстратори с най-малко два или три или три метода на нискоемисионно производство едновременно в стоманодобива и производството на цимент.

Друга насока е насърчаване търсенето на по-щадящи природата продукти, например с дългосрочни държавни договори. МАЕ освен това насърчава включването на циментодобивния сектор в следващата климатична конференция COP27 в Египет, след като дискусиите относно стоманодобива на конференцията COP26 в Глазгоу бяха определени като плодотворни.

Калина Христова
150 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини