Мръсният въздух допринася за сериозни усложнения при заболели от COVID-19

  • 13 юли 2021 12:56

  • 554
  • 0
Мръсният въздух допринася за сериозни усложнения при заболели от COVID-19
© Pixabay

Мръсният въздух допринася за тежко преболедуване на COVID-19 и за сериозни усложнения, сочат данни от проучване на американски лекари, цитирани от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32650

В изследването са участвали 2038 пациенти с COVID-19, настанени в болници в Детройт и околностите. Градът е сред най-замърсените в САЩ, предаде БТА. 

Загубили сме близо 60 хиляди наши сънародници за около четири години заради мръсния въздух

Данните от проучването показват, че колкото по-замърсен е въздухът в кварталите, където живеят пациентите, толкова по-тежко преболедуват Ковид-19. Болните от най-мръсните райони по-често от останалите пациенти са настанявани в интензивни отделения и имат нужда от апаратно дишане.

Според д-р Анита Шалал от детройтската болница "Хенри Форд" продължителното излагане на мръсен въздух може да увреди имунната система и да я направи по-податлива на вирусни инфекции. Освен това фините прахови частици във въздуха могат да разнасят вируса и да помагат за по-бързото му разпространение.

Д-р Шалал представи заключенията от проучването на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести, който се проведе онлайн от 9 до 12 юли.

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
554 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини