Доклад: Глобалните разходи с нов рекорд през 2021 г.

  • 25 април 2022 14:00

  • 592
  • 0
Доклад: Глобалните разходи с нов рекорд през 2021 г.
© Getty (архив)

Глобалните разходи за отбрана отбелязаха нов рекорд, достигайки за първи път над 2 трилиона долара през 2021 г., показва доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА, предаде БТА.

С отчитане на инфлацията, разходите за отбрана са нараснали с 0,7 процента миналата година, достигайки 2,113 трилиона долара, според публикувания днес доклад. Това означава също, че глобалните разходи за отбрана са нараствали и през двете години, откакто светът бе засегнат от пандемията.

Въпреки пандемията, военните разходи в света удариха нов рекорд

Повишаването на разходите за отбрана обаче не означава повишаване на дела им в глобалните разходи. Това се дължи на факта, че пандемията накара западни правителства да предоставят икономически стимули, които доведоха до бързо възстановяване на икономиките след първоначалния спад, провокиран от локдауните през 2020 година. Предвид ръста на по-широката икономика делът на разходите за отбрана дори е спаднал - с 0,1 процент, и вече се равнява на 2,2 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

Като номинална стойност обаче разходите за отбрана са нараснали с 6,1 процента, заяви Диего Лопеш да Силва, изследовател към програмата на СИПРИ за военните разходи и производството на оръжие.

Най-големи са разходите за отбрана на САЩ, Китай, Индия, Великобритания и Русия. Разходите на САЩ са спаднали от 3,7 процента от БВП до 3,5 процента или 801 милиарда долара. Това включва спад на разходите за изследвания и развитие, но според СИПРИ Вашингтон изглежда все още набляга на "технологиите от следващо поколение".

В същото време руските военни разходи са нараснали с 2,9 процента, достигайки 65,9 милиарда долара. Това е трета поредна година на нарастване на разходите за отбрана, които вече представляват 4,1 процента от БВП на страната.

Повишаването на разходите е било подпомогнато от по-високите цени за руския износ на горива и е отбелязано в момент, когато Москва се е подготвяла за нашествие в Украйна.

Валери Зайцев
592 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини