Изключиха Русия от Съвета на Европа

  • 16 март 2022 16:44

  • 902
  • 5
Изключиха Русия от Съвета на Европа
© Getty (архив)

Съветът на Европа изключи Русия организация, предаде израелското издание нюзру.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13751

"Решението бе прието днес от Комитета на външните министри (колективния орган на управление на Съвета на Европа) във връзка с нарушения на членове от Устава на Съвета на Европа, задължаващи държавите–членки на организацията да спазват правата на човека и гражданите и забраняващи намеса във вътрешните работи на други страни", добави медията.

Руски войници застреляха 10 души в Чернигов, докато чакат на опашка за хляб

"Русия прекратява членството си от днес. На 15 март  заметник-председателят на Държавната дума (долната камара на парламента в Москва) Пьотър Толстой заяви, че страната му излиза от Съвета на Европа. Той показа документ, подписан от външния министър на Русия Сергей Лавров", посочи още нюзру.

"След прекратяването на членството на Русия в Съвета на Европа нейните граждани няма да имат правото да поддават жалби срещу тяхната държава в Европейския съд по правата на човека. Москва също така не се задължава да не издава и не изпълнява смъртни присъди", добави изданието от близкоизточната страна.

Съветът на Европа (създаден през 1949 г.) е организация, обединяваща над 40 страни от Стария континент. Нейната цел е насърчаването на сътрудничеството между всички държави в Европа в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. Един от основните документи на организацията е Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Той задължава подписалите го страни да спазват и защитават  основополагащите права и свободи на човека (правото на живот, на лична и имуществена неприкосновеност, свобода на изразяване и т.н.).

Последвайте канала на

Валери Зайцев
902 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.03.16 | 17:20

2
Зайцев, как изключиха Русия от съвета на Европа? А вътре в текста си написал, че Русия сама прекратява членството си и излиза от съвета. Нещо много пропагандно го раздаваме.
.

2022.03.16 | 19:53

5
Точно, Русия се оттегля от Съвета на Европа, не са я изключили, аман от пропаганда, то и по бай Тошово не беше чак такава.

2022.03.16 | 17:39

3
Последната държава в Европа диктатура.... Срам и позор за Руския народ....
Анонимен

2022.03.16 | 19:08

4
За варварска русия това не е позор.
Примитиви

2022.03.16 | 17:18

1
Няма място в демократична Европа на азиатски получовеци .

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини