Журналист: Напрежение в Казахстан е следствие на хибриден процес

  • 09 януари 2022 19:34

  • 2083
  • 0
Журналист: Напрежение в Казахстан е следствие на хибриден процес
© Кадър: БНТ
Слушай новината

Избухналото напрежение в Казахстан е следствие на хибриден процес, част от който са и разширяващите се противоречия между бившия президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев и настоящия Касим-Жомарт Токаев. Това заяви в предаването  "Говори сега" по Нова телевизия журналистът Валери Тодоров, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва.

Според него спонтанно възникналите протести са прекалено добре организирани. Това е позволило на протестиращите за отрицателно време да овладеят ключови позиции като старата резиденция, летища и места, от където могат да се снабдят с оръжие.

Проф. Топалов: РСМ още не е готова да приеме това, което е подписала в договора

В същото време по данни на властите в Казахстан около 1000 добре подготвени бойци ислямисти са влезли в страната от Киргистан и Узбекистан и са се присъединили към протестиращите.

Валери Тодоров изтъкна, че Казахстан е страна с младо население и с много голяма безработица - над 20%. Тези фактори създават големи маси от млади и бедни хора, които лесно се поддават на манипулации.

Той допълни, че Казахстан е на девето място в света по залежи на невъзобновяеми източници, на първо място по износ на природен уран и на второ място в света по добив на биткойни.

В страната обаче съществува огромно социално разслоение – има много бедни хора и много богати. Минималната работна заплата е около 100 долара, а средната – около 600 долара.

Според Валери Тодоров голяма част от исканията на протестиращите са неосъществими, защото не отговарят на икономическите прогнози за района.

Относно навлизането в страната на миротворчески сили от Русия, Валери Тодоров смята, че по този начин Москва си връща контрола над тази държава, с която има огромна граница, а и в нея живее голяма руска диаспора.

По думите му се задават структурни промени в сигурността в целия регион на Средна Азия и случващото се в Казахстан не е единственият симптом за това.

Мая Йорданова
2083 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини