Протестите в Казахстан доведоха до нарушения в добива на петрол

  • 08 януари 2022 11:18

  • 1303
  • 1
Протестите в Казахстан доведоха до нарушения в добива на петрол
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Заради протестите бе нарушено производството на петрол в Казахстан, която е член на групата ОПЕК плюс, но все пак работата в трите основни петролни находища в страната продължава, съобщава БТА.

Казахстан е най-големият производител на петрол в Централна Азия и е на 12-о място в света по големина на доказани резерви на суров петрол в света, според Американската агенция за информация за енергетиката.

Близо 4000 души са арестувани заради безредиците в Казахстан

През 2020 г. Казахстан произвеждаше по около 1,8 милиона барела петрол на ден. Казахстан е втората страна производител на петрол в групата ОПЕК плюс след Русия.

Черното злато е представлявало 21 процента от казахстанския БВП през 2020 г., според Световната банка. Казахстан, който е и деветата най-обширна страна в света, е богат на манган, желязо, хром и въглища. Казахстан разполага също и с вторите най-значими в света идентифицирани запаси на уран, според годишният доклад за суровините в света на френския аналитичен кръг Циклоп.

Казахстан е доставчик за френските атомни централи и има дял от 40 процента в световното производство на уран, според данни на консултативната група Си Ар Ю кънсълтинг. Засега протестите не засягат производството на уран, тъй като урановите мини са в отдалечени райони, до голяма степен пощадени от протестите сблъсъците.

Мая Йорданова
1303 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.01.08 | 12:41

1
Верующите в "азерския газ" да си водят записки :)

Добави коментар

Водещи новини