80 процента от грузинците подкрепят членството на страната в ЕС и НАТО

  • 23 декември 2021 09:12

  • 365
  • 3
80 процента от грузинците подкрепят членството на страната в ЕС и НАТО
© Getty images (архив)

Идеята за присъединяване на Грузия към Европейския съюз и НАТО се подкрепя от 80 процента от жителите на републиката, а разговорите за сфери на влияние през 21-ви век са напълно неприемливи. Това заяви днес заместник-министърът на външните работи на Грузия Лаша Дарсалия, коментирайки думите на руския външен министър Сергей Лавров за опитите за вкарване насила на републиката в Северноатлантическия съюз, предаде ТАСС.

На пресконференция в Сочи във вторник Лавров заяви, че Русия ще възприема опитите за присъединяване насила на Грузия към НАТО като пресичане на червената линия. Той също така отбеляза, че републиката се опитва да стане член на алианса против волята на голяма част от народа си.

"Знаете, че идеята за членство в НАТО и Европейския съюз се радва на голяма национална подкрепа. От години тази подкрепа е 80 и дори повече процента. Следователно в грузинското общество вече има консенсус. Грузия като демократична страна вече се смята за част от това пространство и това е преди всичко въпрос на ценности за Грузия", каза Дарсалия.

Той също така добави, че говоренето за сфери на влияние през 21-ви век е напълно неприемливо. "Абсолютно неприемливо е да се говори за т.нар. сфери на влияние, изключителни зони на различни държави през 21-ви век и т.н. Това служи единствено за дестабилизиране на международната система и подкопава световния ред", добави дипломатът.

Грузия си сътрудничи с НАТО от края на 90-те години на миналия век, припомня агенцията. През ноември 2002 г., на срещата на върха в Прага, президентът Едуард Шеварднадзе изрази желанието на страната си да стане член на алианса.

Следващият президент, Михаил Саакашвили, потвърди този стремеж. Партията "Грузинска мечта - Демократична Грузия", която дойде на власт през 2012 г., продължи курса към интеграция в НАТО, но в същото време властите нарекоха "най-важната задача" на външната политика на страната "постепенното нормализиране на отношенията с Русия, без да се накърнява териториалната цялост на Грузия". През 2017 г. в конституцията на Грузия беше записано: "Конституционните органи, в рамките на своите права и правомощия, предприемат всички мерки за осигуряване на пълната интеграция на Грузия в Европейския съюз и Организацията на Северноатлантическия договор".

Германският президент попари надеждите на Грузия за бързо присъединяване към ЕС и НАТО

Последвайте канала на

Novini.bg
365 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ВАГИНИР ПУТИ

2021.12.26 | 00:26

3
ПАРТИЙНОСЛАВНАТА ПЕЩЕРНОКОМУНИСТИЧЕСКА КРЕМЪЛСКА СЕКТА Е ТОТАЛНО ОТХВЪРЛЕНА.САМО БАНДИТОПАРТИЗАНСКАТА ЗАДУНАЙСКА Я ОБСЛУЖВА НАЙ -ОТЗАД.****** В ЗАДУНАЙКАТА СЛАЙНЯНИ,А НЕ БЪЛГАРИ СА УСЪРДНО ЛИЖЕЩИТЕ ОСРАНИ РУСКИ ГЪЗОВЕ. ОКОКОРЕНИЯ ИДИОТ - ПОРЕДНОТО БАНДИТОПАРТИЗАНСКО ИЗЧАДИЕ В СЛУЖБА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО...ВСЕ ТАКААААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА....ПРОСИЯ Е 383 000 КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА,А Е ЗАГРАБИЛА И НЕСПИРНО ГРАБИ НАД МИЛИОН КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА. РУСКИТЕ ОЛИГО ФРЕНИ СЪЩЕСТВУВАТ ОТ ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ НА КОЛОНИИТЕ,КОИТО БЕЗ МЯРА ОГРАБВА. ГРОМИКО НЕ ВЕДЪЖ Е ЗАЯВЯВАЛ,ЧЕ РУСИЯ В СВОЯТА ИСТОРИЯ НЯМА НИТО ЕДИН МЕЖДУНАРОДЕН ДОГОВОР,КОЙТО ДА Е СПАЗИЛА И ТОЙ Е ГОРД,ЧЕ ПРОРОСИЯ Е СИЛНА И МОГЛА ДА СИ ГО ПОЗВОЛИВсички,абсолютно всички екскременти на БКП са руски гнусни слуги. Така наречените "избори" са ташаци на рояци. Кремъл изсира слугите си по места а задунайските крепостни само гласуват...бееее...беееееее...беееееей....беееее... Все такаааааа до края на москвааааа****Руски ку рос муци Идиоти назначени от кремъл серат на българщината ВСЕ ПО УСЪРДНО ЛИЗАНЕ НА ОСРАНИТЕ РУСКИ ГЪЗОВЕ...ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА...АМИН,ДАЙ БОЖЕ!!!...ВСЕ ПО УСЪРДНО ЛИЗАНЕ НА ОСРАНИТЕ РУСКИ ГЪЗОВЕ...ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА...АМИН,ДАЙ БОЖЕ!!!...Всички,абсолютно всички екскременти на БКП са руски гнусни слуги. Така наречените "избори" са ташаци на рояци. Кремъл изсира слугите си по места а задунайските крепостни само гласуват...бееее...беееееее...беееееей....беееее... Все такаааааа до края на москвааааа****Руски ку рос муци Идиоти назначени от кремъл серат на българщината ВСЕ ПО УСЪРДНО ЛИЗАНЕ НА ОСРАНИТЕ РУСКИ ГЪЗОВЕ...ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА...АМИН,ДАЙ БОЖЕ!!!...ВСЕ ПО УСЪРДНО ЛИЗАНЕ НА ОСРАНИТЕ РУСКИ ГЪЗОВЕ...ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА...АМИН,ДАЙ БОЖЕ!!!...
на

2021.12.23 | 10:15

2
на път за ес ще минат през великия туран.

2021.12.23 | 09:47

1
Европето ще ги приеме с отворени обятия,ама друг път.

Добави коментар

Водещи новини