Андерс Фог Расмусен: По отношение на Русия НАТО не може да се огъне

  • 05 януари 2022 16:33

  • 675
  • 6
Андерс Фог Расмусен: По отношение на Русия НАТО не може да се огъне
© Getty Images/Guliver (архив)

Във връзка с ултимативните искания, отправени от руския президент Владимир Путин към НАТО и по-специално към САЩ, бившият генерален секретар на Северноатлантическия пакт Андерс Фог РасмусенАндерс Фог Расмусен Андер Фог Расмусен - датски политик, генерален секретар на НАТО. Роден на 26 януари 1953 г. във (2009-2014 г.) написа в американското издание "Политико", че когато се срещнал за първи път като шеф на алианса с Путин, руският президент още в началото на разговора казал, че иска разпускане на НАТО.

Според новите руски предложения НАТО ще трябва да иска съгласието на Москва за разполагане на войски в Централна и Източна Европа, да се въздържа от "всякаква военна дейност" в Източна Европа, Южен Кавказ и Централна Азия и да не провежда никакви учения в близост до Русия. Москва изисква и писмена гаранция, че на Украйна няма да бъде предложено членство в НАТО, а проектът за договор със САЩ предвижда забрана Вашингтон да изпраща военни кораби и самолети в "райони, откъдето могат да нанасят удари по цели на територията на другата страна", като Прибалтика и Черно море.

Расмусен, който беше и съветник на бившия украински президент Петро Порошенко, прави преглед на отношенията между Москва и пакта в близкото бъдеще. Той припомня, че през ноември 2009 г. НАТО отхвърли проект на Русия за Договор за европейска сигурност с аргумента, че отношенията между алианса и Русия вече са достатъчно обхванати и регламентирани в Учредителния акт за взаимни отношения от 1997 г., Хартата за европейска сигурност на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) от 1999 г. и Римската декларация от 2002 г., с която бяха предприети значителни стъпки за подобряване отношенията с Русия и насърчаване на диалога чрез създаването на Съвета НАТО-Русия.

Според Расмусен с ултимативния тон на предложението си Путин цели САЩ и другите западни държави да преговарят директно с Кремъл - потенциално изолирайки по този начин източноевропейските и балтийските си съюзници.

В никакъв случай САЩ или НАТО не трябва да поемат ангажименти що се отнася до бъдещото разширяване, подчертава Расмусен.

Русия вече се е присъединила към Хартата на ОССЕ от 1999 г., която предоставя "изконното право на всяка участваща държава да бъде свободна да избира или променя своите договорености в областта на сигурността, включително договорите за съюз, в зависимост от своето развитие".

Според мнението на бившия генерален секретар на НАТО политиката на Путин се характеризира с разпалване на конфликти с нисък интензитет, например с Украйна и Грузия, чиято интензивност той променя в зависимост от плановете си.

НАТО не може да води политика на отворени врати по отношение на разширяването си, при която продължава да позволява на Путин да действа като портиер, коментира Расмусен.

Бившият генерален секретар на НАТО вижда като възможна реакция на западните сили в случай на евентуално руско нахлуване в Украйна изпращането на значителна военна помощ на Киев и налагането на икономически санкции, които да осакатят руската икономика, включително зачертаване на газопровода "Северен поток 2", отбелязва БТА.

НАТО отправи коледен призив към Русия

Константин Тодоров
675 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
типично

2022.01.06 | 02:22

6
трябва да се следват договорите РУСИЯ иска да се откаже от това на което се е съгласила Да променя договори и да дигтува но не и да приказва нормално НАТО е независива организация все пак И МАКЕДОНИЯ И сърбия добре дошли РАШКИ ВЪН ОТ БАЛКАНИТЕ
Климбо

2022.01.05 | 21:35

5
Нато да не се перчат на Русия за да не ядат голата опашка!
ами

2022.01.05 | 19:06

2
историята показва ,че който се е захванал с Русия не е прокопсал.

2022.01.05 | 19:58

4
този спешно трябва да намали алкохола!!!
21

2022.01.05 | 19:50

3
капутин капут

2022.01.05 | 17:26

1
Защо да не се разпусне, нато е маша.

Добави коментар

Водещи новини