Министрите на отбраната от формата Б-9 приеха в Букурещ обща позиция за повишаване на сигурността в Източна Европа, НАТО и ЕС

  • 26 ноември 2021 16:41

  • 695
  • 0
Министрите на отбраната от формата Б-9 приеха в Букурещ обща позиция за повишаване на сигурността в Източна Европа, НАТО и ЕС
© МО

Заплахите и предизвикателствата по Източния фланг на Алианса следва да намерят своето отражение в бъдещата Стратегическа концепция на НАТО.

Това каза министърът на отбраната Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска на срещата на министрите на отбраната във формат „Букурещка деветка“ (Б-9), която се проведе на 25 и 26 ноември 2021 г в столицата на Румъния. Министър Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска заяви подкрепата на България за засилване на стратегическото партньорство между НАТО и ЕС в областта на отбраната и сигурността с цел повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на двете организации за справяне с геостратегическите предизвикателства. Той посочи също, че при изграждането на новия модел на силите на НАТО следва да бъде отчетено желанието и готовността на България да домакинства регионалния военноморски компонент на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) за региона на Черно море. 

Георги Панайотов: Българската армия винаги е била пазител и генератор на национални ценности

Двудневният форум предостави възможност на министрите на отбраната на 9-те страни-членки на НАТО от Източна Европа - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чешката република, да обсъдят актуални въпроси, свързани с общите заплахи за сигурността. Във фокуса на дискусиите бяха начините за постигане на по-цялостно координиран подход към повишаване на сигурността в региона и в цялата евроатлантическа зона в контекста на решенията, взети на срещата на върха на НАТО през юни 2021 г. и на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса през октомври тази година. Бяха обсъдени и въпроси, свързани със стратегическия дневен ред на НАТО-ЕС в областта на сигурността и отбраната, устойчивостта и военната мобилност. Обсъдена бе и ситуацията по границите на Беларус със съюзните държави Полша, Литва и Латвия.

Срещата на министрите на отбраната от „Букурещката деветка“ (Б9) завърши с приемане на обща позиция, в която се подчертава необходимостта от координирани действия за повишаване на сигурността и отбраната на представените държави във формата в рамките на общата сигурност на НАТО и ЕС. Министрите от Б-9 се обединиха в общата си загриженост относно обстановката на границата с Беларус и изразиха солидарност със засегнатите съюзници Полша, Литва и Латвия. Изразена бе и обща тревога, относно действията на Русия по целия Източен фланг на Алианса от Балтийско до Черно море и особено от струпването на сили и средства в непосредствена близост до украинската граница. 

Срещата в Букурещ беше открита от министър-председателя на Румъния Николае-Йонел Чука. Във форума участваха новоназначеният министър на отбраната на Румъния Василе Дънку и Йорг Сий - заместник-помощник на генералния секретар на НАТО. Заместник-секретарят на отбраната на САЩ Катлийн Хикс приветства участниците в срещата с видеообръщение, съобщиха от пресцентъра на МО.

Филип Епитропов
695 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини