Международно проучване: Демокрациите намаляват за сметка на авторитарните режими

  • 22 ноември 2021 12:35

  • 530
  • 2
Международно проучване: Демокрациите намаляват за сметка на авторитарните режими
© Freepik

Повече от 2/3 от световното население живее в "нереализирани демокрации" или в авторитарни режими – тенденция, която особено се е засилила в пандемията от COVID-19. С такова становище излезе тазгодишният доклад за състоянието на световните демокрации, изготвен от Института за демокрация и изборно сътрудничество.

Проучването констатира, че броят на либералните демокрации намалява, докато държавите с подчертан авторитарен режим са се увеличили с над три пъти повече от когато и да било.

Най-опасният показател за ерозията в една демокрация е процесът, в който избраното от народа правителство започне съзнателно и устойчиво да подкопава основните принципи на демокрацията и върховенството на правото за дълъг период от време. Днес такива процеси можем да забележим в страни като Унгария, Филипините, Турция или Шри Ланка, коментира пред агенция EFE директорът на Института за демокрация и изборно сътрудничество Кевин Касас-Самора.

САЩ и Великобритания критикуват режима на Ортега в Никарагуа

Бившият вицепрезидент на Коста Рика допълни, че този феномен заплашва да се превърне в "пандемия", защото има риск да рефлектира върху изключително влиятелни в света държави като САЩ, Бразилия и Индия.

По думите му процесът на демократичен разпад се дължи на два основни фактора – унищожаването на демократичния полис като цяло и сериозният спад на доверие в демокрацията в способността ѝ да разрешава истинските проблеми на хората.

Последвайте канала на

Владимир Василев
530 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
а

2021.11.22 | 13:20

1
а какво ще рече - демокрации???? това понятие е разтегливо като дъвка.
ваксократор

2021.11.22 | 19:16

2
САЩ е най-голямата демокрация.

Добави коментар

Водещи новини