САЩ и Великобритания критикуват режима на Ортега в Никарагуа

  • 09 ноември 2021 06:27

  • 994
  • 3
САЩ и Великобритания критикуват режима на Ортега в Никарагуа
© Getty Images/Guliver (архив)

Съединените щати се готови да прибягнат до различни средства, включително санкции, визови ограничения и координирани действия със съюзниците си срещу лицата, които подкрепят "недемократичните действия" на правителството на Никарагуа.

Това заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по повод преизбирането на Даниел Ортега за президент на Никарагуа след избори, които Вашингтон нарича "имитация", предаде Ройтерс.

Даниел Ортега със сигурност ще бъде преизбран за президент на Никарагуа

Блинкън добави, че САЩ ще си сътрудничат с други демократични държави за оказване на натиск за възстановяване на демокрацията в латиноамериканската държава чрез "свободни и честни избори". Според Вашингтон режимът на ветерана Ортега и съпругата му вицепрезидент Росарио Мурильо преследва политическите си опоненти, за да запази властта си.

Ортега продължава да води страната си по "трагичния път на авторитаризма" чрез избори, които нито са честни, нито са свободни, защото всички водещи опозиционни кандидати са или вкарани в затвора, или дисквалифицирани. Това се казва в разпространено днес изявление на британското външно министерство, цитира БТА.

Според ведомството президентските избори в Никарагуа на 7 ноември само се наричат избори, а резултатът им "не е достоверен израз на демокрация". В изявлението се посочва, че "народът на Никарагуа заслужава нещо по-добро", след като години наред му се отказват основни човешки права като свобода на изразяването и право на мирни събрания.

Нови арести на опозиционери в Никарагуа

"Обединеното кралство призовава за незабавно и безусловно освобождаване на всички опозиционни лидери и други политически затворници в Никарагуа и за пълното възстановяване на всички техни човешки и политически права", заяви Форин офис.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
994 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
anglo

2021.11.09 | 09:01

3
англонаглите са мюрдия на всяка манжа в цял свят.
Ха така...

2021.11.09 | 07:41

2
Не може да не си врете гагата навсякъде по света...?!
Тт

2021.11.09 | 07:16

1
САЩ и ингилизите да духат супата.

Добави коментар

Водещи новини