Папа Франциск: Светът е станал глух за участта на бедните

  • 12 ноември 2021 15:08

  • 374
  • 0
Папа Франциск: Светът е станал глух за участта на бедните
© Getty images (архив)

"Светът е станал глух за тежкото положение на бедните", каза днес Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Главата на Римокатолическата църква осъди онези, които стават несъразмерно богати и обвиняват бедните за злата им участ

Светият отец пристигна в Асизи, родното място на Св. Франциск, за да се срещне с около 500 бедни хора преди Световния ден на бедните, който католическата църква ще отбележи тази неделя.

"Често на бедните се гледа като на нещо досадно, нещо, което трябва да се търпи. Понякога чуваме да се казва, че бедните сами са си виновни за бедността си", каза Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в базиликата "Св. Богородица на ангелите", след като бедни хора му разказаха личните си истории.

"Вината се хвърля на плещите на бедните, прибавяйки обида към травмата, без да се погледне сериозно собствената съвест и собствените действия, несправедливостта на някои закони и икономически мерки, лицемерието на онези, които искат да се обогатяват несъразмерно", посочи папата.

Франциск, който през 2013 г. стана първият папа от Латинска Америка, превърна защитата на бедните в основополагащ момент от понтификата си.

Бившият кардинал Хорхе Марио Берголио е първият папа, приел името Франциск - името на светеца, посветил голяма част от живота си на бедните.

"Време е да върнем гласа на бедните, защото техните молби твърде дълго оставаха нечути. Време е очите да се отворят, за да се види неравенството, в което толкова много семейства живеят", призова Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март.

Валери Зайцев
374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини