В САЩ помагат на бедните, като им дават пари в брой

  • 21 декември 2021 15:02

  • 1193
  • 2
В САЩ помагат на бедните, като им дават пари в брой
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Пандемията от коронавирус подтикна десетки градове в Съединените щати да приложат нов инструмент във войната им с бедността - раздаването пари в брой, съобщава БТА.

Според проучване на агенцията поне 16 града и окръга дават пари на жителите с най-ниски доходи, като тези плащания не обвързват хората с нищо.

COVID-19 е най-голямата глобална криза за децата в 75-годишната история на УНИЦЕФ

Местните власти в още най-малко 31 града и области планират да направят същото през идните месеци. Това е отклонение от повечето американски програми срещу бедността, които предоставят подкрепа за специфични нужди като хранителни стоки или наеми и изискват от реципиентите им да имат работа или да търсят такава. През последните години идеята за универсален базов доход доби популярност заради опасенията, че автомизацията ще доведе до масови уволнения и заради убеждението на активистите, които защитават идеята за расова справедливост, че сегашната система е неадекватна и унизителна.

Федералното правителство през последните 2 години отпусна повече от 800 милиарда долара на домакинствата под формата на 3 пакета помощи за справяне с кризата, породена от коронавирусната пандемия. Вашингтон даде още 93 милиарда долара на 36 милиона семейства чрез увеличен данъчен кредит за деца. Трите пакета помощи от федералното правителство включваха 500 милиарда долара, отпуснати на щатските и местните власти, и парите, които някои местни власти вече дават в брой на бедните, идват именно оттам.

Мая Йорданова
1193 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.12.22 | 12:51

2
Печатайтеее ! Хартия има ! Зелена е !
Много

2021.12.21 | 15:32

1
Правилно така те ще купуват и ще е нужно производство на стоки. Нашите ресторантьори искат пряко компенсации без да работят.Тарикати

Добави коментар

Водещи новини