Арабските страни смекчават изолацията на Асад, докато вниманието на САЩ е насочено другаде

  • 11 октомври 2021 15:44

  • 517
  • 0
Арабските страни смекчават изолацията на Асад, докато вниманието на САЩ е насочено другаде
© Getty images (архив)

Въпреки че Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и все още е изолиран от Запада, който го обвинява за десетилетието на жестока война в Сирия, в Близкия изток настъпва промяна. Арабските съюзници на САЩ започват да смекчават изолацията му чрез съживяване на икономическите и дипломатическите връзки, коментира Ройтерс.

Удължаването на продължаващото две десетилетия президентство на Асад на изборите през май не промени особено статута му на парий сред западните държави, но неговите колеги от арабските страни започват да приемат факта че той твърдо държи властта.

Хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан затвърди убеждението на арабските лидери, че те трябва сами да определят курса си. Очаквайки, че Вашингтон, зает сега с предизвикателството, което представлява за него Китай, все по-малко ще иска да се ангажира с Близкия изток, арабските лидери се ръководят от собствените си приоритети и най-вече как как да съживят икономиките, пострадали от дългогодишния конфликт и COVID-19.

Някои арабски столици като Кайро, Аман и Абу Даби имат и своите политически съображения. Сред тях са връзките им с най-мощния поддръжник на Асад - Русия, която оказва натиск за реинтеграция на Сирия, както и как да противодействат на спечеленото от Иран и Турция влияние в Сирия.

Турция и подкрепата ѝ за сунитските ислямисти в региона - включително в голяма част на Северна Сирия, която остава извън контрола на Асад - особено притеснява арабските лидери, които имат общи интереси с Дамаск за противодействие на ислямистките групировки. Признаците за помирение между арабските страни и Дамаск стават все повече - този месец йорданският крал Абдула за пръв път от десетилетие разговаря с Асад, но политиката на САЩ ще остане усложняващ ситуацията фактор.

Вашингтон казва, че няма промяна в политиката му към Сирия, която изисква политически преход, както е заложено в резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Санкциите на Съединените щати срещу Дамаск, затегнати по времето на президента Доналд Тръмп, все още са сериозно препятствие пред търговията.

Но според анализатори във Вашингтон Сирия едва ли е приоритет за външната политика на администрацията на президента Джо Байдън. Те отбелязват, че администрацията му все още не е наложила санкции по така наречения закон "Цезар", който влезе в сила миналата година и трябваше да засили натиска срещу Асад.

След като бяха предупредени от администрацията на Тръмп да не правят сделки с Дамаск, сега арабските държави отново повдигат въпроса.

Русия ще играе ли втора цигулка в Сирия?!

"Съюзниците на САЩ в арабския свят насърчават Вашингтон да прекрати обсадата на Дамаск и да позволи да се реинтегрира в арабския свят", каза Дейвид Леш, експерт по въпросите на Сирия в университета "Тринити" в Тексас. "Изглежда, че администрацията на Байдън се вслушва до известна степен", допълни той.

Това е признак за промяна в сравнение с първите години на конфликта, когато Сирия беше изключена от Арабската лига и редица държави, включително Саудитска Арабия, Йордания и Обединените арабски емирства, подкрепяха някои от бунтовниците, сражаващи се срещу Асад.

Премахване на бариерите

Продължаващият от десет години конфликт, започнал от народно въстание въстание срещу Асад по време на Арабската пролет, причини смъртта на стотици хиляди, принуди половината население на Сирия да напусне домовете си, а милиони бежанци да избягат в съседни страни и Европа. Бунтовниците, противопоставящи се на Асад, все още държат територии в северната част на страната с подкрепата на Турция, а райони в източната и североизточната част на страната са под контрола на ръководените от кюрди сили, подкрепяни от САЩ.

Конфликтът още не е решен, но Асад си възвърна контрола над по-голямата част от Сирия, основно благодарение на Русия и Иран, които винаги бяха по-заинтересувани от неговото оцеляване, отколкото Вашингтон от отстраняването му, дори когато по контролирани от бунтовниците райони бяха използвани химически оръжия.

Начело на промяната в политиката на арабските страни е Йордания, южната съседка Сирия, страна със слаба икономика и проблеми в отношенията с богатата си съседка от Залива Саудитска Арабия. Границата между Сирия и Йордания беше изцяло отворена за търговия миналия месец. Аман е и движещата сила зад сделка за доставка на природен газ от Египет за Ливан през Сирия, явно с одобрението на САЩ.

"Когато Йордания премахва бариери и установява връзки и това става с такова темпо, ще има държави, които ще последват примера й", каза Самих ал Майта, бивш йордански министър и политически анализатор. През граничния пункт някога минаваха стотици камиони на ден, пренасяйки стоки между Европа, Турция и Залива. Съживяването на търговията ще е стимул за Йордания и Сирия, чиито икономики са в дълбока криза. Би трябвало да помогне и на Ливан, който сега е в една от най-дълбоките икономически депресии в съвременната история.

Сирийската армия отблъсна нападение на терористи в провинция Идлиб

"Абсолютно съм сигурен, че йорданците смятат, че Съединените щати няма да ги санкционират", каза Джим Джефри, бивш специален пратеник за Сирия по времето на Тръмп. "В медиите много се говори, както и между приятели в региона, че Съединените щати вече няма агресивно да санкционират Асад по закона "Цезар" или други норми", допълни той.

Това настроение намери отражение и на Общото събрание на ООН миналия месец, където външните министри на Египет и Сирия се срещнаха за първи път от десетилетие, както и на изложението "Експо 2020" в Дубай, където министрите на икономиката на Сирия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) обсъдиха съживяването на двустранен бизнес съвет.

Саудитците се колебаят, но може да са следващите

ОАЕ поканиха Сирия на "Експо 2020" въпреки опити за "демонизация на режима", каза сирийският посланик в ОАЕ Хасан Абас пред Ройтерс в сирийския павилион, чиято експозиция беше под наслов "Ще се възстановим заедно".

Арън Стейн, директор в Института за изследване на външната политика, каза, че администрацията на Байдън "няма интерес да харчи дипломатически капитал, за да попречи на регионалните правителства да правят това, което смятат за най-добро в двустранните си отношения с режима". Той каза, че политиката на САЩ в Сирия сега се съсредоточава върху борбата с бойците на "Ислямска държава" и хуманитарната помощ.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви: "Това, което не сме направили и няма да направим, е да изразим каквато и да било подкрепа за опитите за нормализиране или реабилитиране на жестокия диктатор Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и, да вдигнем дори една санкция срещу Сирия, или да променим нашата позиция срещу възстановяването на Сирия, докато няма необратим напредък към политическо решение."
Докато много съюзници на Съединените щати в региона искат да установят нови връзки с Дамаск, регионалната сила Саудитска Арабия изглежда все още се колебае.

"Големите усилия в момента са да се договори някакво помирение между Саудитска Арабия и Сирия и аз мисля, че мнението на саудитците се променя", каза Джошуа Ландис, специалист по въпросите на Сирия в Оклахомския университет, и добави: "Те просто чакат САЩ".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини