АФП: Изпитанията на хиперзвукови ракети от Русия, САЩ и Северна Корея будят опасения за нова оръжейна надпревара

  • 08 октомври 2021 14:26

  • 659
  • 1
АФП: Изпитанията на хиперзвукови ракети от Русия, САЩ и Северна Корея будят опасения за нова оръжейна надпревара
© Getty images (архив)

Изпитанията на хиперзвукови ракети, извършени през последните дни от Русия, Северна Корея и САЩ будят опасения от нова оръжейна надпревара, коментира АФП.

Наблюдава се връщане към ситуация на високи залози около оръжие, което би могло да застраши баланса на ядрените сили в света.

Кои държави ги разработват?

Русия е взела голяма преднина с няколко типа от тези ракети, които не само са способни да летят със скорост, надвишаваща 6000 км/ч (Мах 5), но също и да маневрират: "Циркон", чието изпитателно изстрелване от подводница бе обявено от Москва в понеделник, но също и "Кинжал", която вече е на въоръжение във военновъздушните сили, или хиперзвуков планер "Авангард", който след като бъде изстрелян, може да носи ядрен заряд, да лети с до 33 000 км/ч, както и да променя по непредвидим начин курса или височината на полета.

Русия успешно изстреля хиперзвукова ракета от подводница

САЩ все още нямат хиперзвукови ракети в своя арсенал, но работят по създаването им. Научното звено на американската армия "Дапра" обяви миналата седмица, че е изпитало успешно своята хиперзвукова ракета ХАУК (HAWC - Hypersonic Air-Breathing Weapon Concept) с аеробно задвижване, с други думи, използваща кислород от атмосферата за гориво.

Пентагонът разработва също хиперзвуков планер, наречен АРОУ (ARRW - Arrow), но първото му голямо изпитание през април завърши с провал.

Китай има няколко проекта, които изглеждат пряко вдъхновени от руските програми според неотдавнашно проучване на изследователски център на американския Конгрес. Пекин по-специално изпита хиперзвуков планер с обсег 2000 км, способен да лети със скорост пет маха и да извършва "сложни маневри", сочи цитираното проучване.

Франция, Германия, Австралия, Индия и Япония искат също да разработят хиперзвукови системи, а Иран, Израел и Южна Корея започнаха изследвания в тази област според изследователския център на Конгреса.

Северна Корея заяви миналата седмица, че е изпитала успешно "хиперзвуков" планер, което ако достоверността на информацията се потвърди, ще означава значителен технологичен пробив.

Какво ги прави по-опасни?

Противно на разпространените схващания хиперзвуковите ракети не са непременно по-бързи от балистичните.

Една балистична ракета се изстрелва с голяма скорост в Космоса, където няма атмосфера и няма да срещне никакво съпротивление. След това тя пада върху целта със същата скорост, освен след навлизането си в атмосферата, която леко забавя скоростта й.

За разлика от балистичната, хиперзвуковата ракета лети на малка височина. Тя също е изстрелвана с висока скорост, но бива забавяна от атмосферата. Тя забавя скоростта си през целия си полет и може при достигането на целта скоростта й да падне под тази на балистичната.

Северна Корея e извършила пробно изстрелване на хиперзвукова ракета

Съществената разлика е, че хиперзвуковата ракета е маневрена, което означава, че траекторията й е трудно предвидима, а прехващането й е трудно. Противоракетните системи THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) могат да позволят прехващане на ракети, летящи с висока скорост, но са проектирани за защита на ограничена зона.

Ако става дума за хиперзвуков планер има риск противоракетните системи за откриване, които засичат източници на топлина, да разпознаят ракетата едва след изстрелването й, което ще е доста късно, за да бъде прехваната, обяснява Пентагонът.

Какви са рисковете за баланса на ядрените сили?

Пентагонът не е обявил официално намеренията си да закупи хиперзвукови ракети и засега ограничава финансирането си върху изследванията в тази област. Американската компания в сферата на отбраната "Локхийд Мартин" обаче обяви в понеделник отварянето на завод за производство на хиперзвукови оръжия.

Северна Корея изстреля две балистични ракети

Ракетите, разработени от Китай и Русия, са способни на носят ядрени заряди, докато Вашингтон уверява, че неговата програма за хиперзвукови оръжия е предназначена за конвенционални заряди. Рискът според центъра за изследвания на Конгреса се състои в една прекомерна реакция на американската армия, която няма да знае дали дадена засечена хиперзвукова ракета е с конвенционален или ядрен заряд.

Според Камерън Трейси, изследовател в Станфордския университет, решението е хиперзвуковите оръжия да бъдат включени в преговорите за контрол на въоръженията между Москва и Вашингтон, към които да се присъедини и Пекин. "Разработването на тези оръжия, тази надпревара в хиперзвуковите въоръжения едва ли води да най-стабилната ситуацията", каза той и добави: "Би било добре да действаме възможно най-бързо"

Последвайте канала на

Валери Зайцев
659 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ние

2021.10.08 | 15:21

1
ние така или иначе няма да се включвим в нея. да каже боко къде са ни самолетите неговатамама крадлива.

Добави коментар

Водещи новини