Северна Корея изстреля две балистични ракети

  • 15 септември 2021 10:18

  • 396
  • 1
Северна Корея изстреля две балистични ракети
© Getty Images/Guliver (архив)

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети от източното си крайбрежие, съобщиха днес южнокорейски военни. Това ще увеличи напрежението броени дни след изпитанието на крилата ракета с вероятен ядрен заряд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пхенян неотклонно развива оръжейната си програма на фона на застой в преговорите за премахване на нейния ядрен и балистичен арсенал в замяна на облекчаване на санкциите на САЩ. Преговорите са в застой от 2019 г., припомня Ройтерс.

Северна Корея изстреля две неидентифицирани балистични ракети от централната част на територията си по посока на източното крайбрежие, а разузнавателните служби на Южна Корея и САЩ правят подробен анализ за по-нататъшна информация, съобщи южнокорейският съвет на началник-щабовете.

Южнокорейската армия повиши нивото на наблюдение и поддържа състояние на пълна готовност в тясно сътрудничество със САЩ, се посочва в съобщението на съвета на началник щабовете в Сеул.

Японската брегова охрана съобщи за обект, който би могъл да е балистична ракета, изстреляна от Северна Корея, уточнявайки, че той е паднал извън изключителната икономическа зона на Япония.

Японският премиер Йошихиде Суга нарече ракетното изстрелване "възмутително" и остро осъди това действие като заплаха за мира и сигурността в региона.
Суга и президентът на Република Корея Мун Дже-ин ще свикат заседания на съветите си по национална сигурност, за да обсъдят изстрелванията, съобщиха техните канцеларии.

Северна Корея извърши изпитания на крилати ракети с голям обсег

От офиса на Мун съобщиха, че той веднага е би информиран за севернокорейските изпитания на балистични ракети - първи от март насам и представляващи поредно нарушение на санкциите на ООН.

Най-новото изстрелване беше извършено в момент, когато външните министри на Южна Корея и Китай провеждаха разговори в Сеул на фона на загриженост от неотдавнашните изстреляния на крилати ракети от Пхенян и от застоя в преговорите за денуклеаризация между КНДР и САЩ.

Константин Тодоров
396 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.15 | 11:12

1
Браво. А колко ракети изстреляха Щатите на своите полигони? И защо това трябва да е новина?

Добави коментар

Водещи новини