Британският външен министър: Няма да признаваме талибаните, но трябва да се ангажираме пряко с тях

  • 02 септември 2021 14:41

  • 270
  • 0
Британският външен министър: Няма да признаваме талибаните, но трябва да се ангажираме пряко с тях
© Getty Images/Guliver

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че Великобритания няма да признае талибаните в обозримо бъдеще, но е необходимо да се ангажира с тях за безопасното евакуиране на останалите в Афганистан британци и техните афганистански сътрудници и избягване на хуманитарна криза. 

Доминик Рааб даде пресконференция в Доха, столицата на Катар, където изтъкна, че незабавната задача и най-голяма грижа е да се осигури безпроблемно изтегляне на останалите в Афганистан британски граждани, както и помагалите им през годините афганистанци, като това може да стане и през съседни на Афганистан държави. За тази цел той  е в Катар, за да разговаря с регионални правителства, които могат да окажат помощ. Външният министър обаче посочи, че Великобритания трябва да се приспособи към  новите реалности: "Няма да признаваме талибаните, но виждаме необходимост да се ангажираме пряко с тях, защото иначе не можем да отправяме послания и да чуем отговорите".

Рааб се надява да бъдат убедени талибаните да отворят възможно най-скоро летището в Кабул за граждански полети. Той отново посочи, че  талибаните ще бъдат преценявани на базата на делата, а не на думите. Рааб каза, че два са основните тестове за талибаните да докажат добрите си намерения и да спазят обещанията. Първият, отварянето на летището в Кабул. И вторият, гаранции, че в страната няма да настъпи хуманитарна криза. Великобритани успя да евукаира повече от 17 000 души от Афганистан, отбелязва БНР.

Великобритания ще изпрати допълнително 200 войници в Кабул

Последвайте канала на

Константин Тодоров
270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини