Талибаните обявиха, че контролират изцяло афганистанската провинция Панджшер

  • 06 септември 2021 11:18

  • 1962
  • 5
Талибаните обявиха, че контролират изцяло афганистанската провинция Панджшер
© gettyimages (архив)

Талибаните са овладели напълно контрола над провинция Панджшер - последният регион в Афганистан, който досега беше в ръцете на съпротивата срещу тях, обяви днес говорителят на ислямисткото движение Забиула Муджахид, предаде БТА, цитрайки Ройтерс.

Снимки в социалните медии показват членове на движението на талибаните, застанали пред входа на офиса на провинциалния управител на Панджшер. "С тази победа нашата страна излезе напълно от водовъртежа на войната и нашият народ ще живее щастливо в мир и свобода", каза Муджахид. Талибаните, мнозинството от които са етнически пущуни, увериха, че населението на Панджшер, което е съставено от други етноси, няма да бъде дискриминирано. "Те са наши братя и сестри и ние ще работим заедно за общата цел и за благоденствието на страната", каза Муджахид.

Продължават тежките боеве в долината Панджшер - последния бастион на съпротивата срещу талибаните в Афганистан

Хиляди бойци на талибаните са нахлули през нощта в осемте окръга на Панджшер, съобщи АП, като се позова на пожелали анонимност очевидци. Антиталибанските сили са предвождани от бившия вицепрезидент Амрула Салех и от сина на знаменития боец срещу талибаните Ахмад Шах Масуд, който бе убит дни преди терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в САЩ. Долината Панджшер се намира в планината Хиндукуш и е трудно достъпна, защото има един единствен вход. Местни бойци оказват там отпор на съветските войски през 80-те, а след това и на талибаните десетилетие по-късно под ръководството на Масуд.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1962 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.06 | 15:32

5
списван от полуграмотен шизофреник, който мре от яд, че мафията няма да е на власт никога повече.
ХХХ

2021.09.06 | 12:51

4
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.06 | 12:45

3
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.06 | 12:41

2
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров

2021.09.06 | 11:25

1
Подлогите на пиндосите да се учат отсега как се връзват морски възли за шасито на Глобмастера.

Добави коментар

Водещи новини