В Женева започнаха разговори между САЩ и Русия за ядрена стабилност

  • 28 юли 2021 14:14

  • 739
  • 0
В Женева започнаха разговори между САЩ и Русия за ядрена стабилност
© Getty Images (архив)

Високопоставени американски и руски представители започнаха днес разговори за стратегическата ядрена стабилност, за което се споразумяха президентите на двете страни - Джо Байдън и Владимир Путин, по време на срещата си на върха в Женева миналия месец, предаде Ройтерс.

Американският заместник държавен секретар Уенди Шърман и руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков оглавяват делегациите на двете страни на срещата в американското посолство в Женева.

Байдън и Путин обсъдиха посланиците, ядрените оръжия и още много други теми

Байдън и Путин, чиито страни притежават 90% от световните арсенали от ядрено оръжие, се споразумяха за започване на двустранен диалог за стратегическата стабилност, за да се "положат основите на бъдещия контрол над въоръженията и на мерки за намаляване на риска". Конкретният обхват на еднодневните двустранни дискусии не беше оповестен, но анализатори очакват те да станат начало на процес за стабилизиране на обтегнатите им отношения.

Разговорите трябва да доведат до реално и значително съкращаване на ядрените оръжия. Всичко по-малко от това би било безотговорен провал, сподели пред Ройтерс Даниъл Хогста от спечелилата Нобелова награда Международна кампания за ликвидирането на ядрените оръжия.

САЩ и Русия с нова среща в Женева, засягат темата с ядрените оръжия

,,Измина почти година от последната среща в подобен формат. Започваме наново с новото американско правителство, практически започваме от нулата. Става въпрос просто да се срещнем и да се поздравим, като се опитаме на постигнем някои базови споразумения'', коментира също пред журналисти в Женева Андрей Баклитски, старши изследовател в Центъра за съвременни американски изследвания към Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

През януари Русия одобри продължаването на действието за още пет години на Договора "Нов СТАРТ" със САЩ за контрол на стратегическите ядрени въоръжения, само дни преди изтичането на срока му, припомня БТА.

Владимир Василев
739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини