Бивша съпруга на Джамал Хашоги е била следена с израелския шпионски софтуер Пегас?

  • 15 февруари 2022 11:34

  • 1141
  • 0
Бивша съпруга на Джамал Хашоги е била следена с израелския шпионски софтуер Пегас?
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Бившата съпруга на покойния саудитски журналист Джамал Хашоги -Алаа Насиф - вероятно е била следена с израелския шпионски софтуер "Пегас", написа нюзру.

Според медията от еврейската държава телефонът на жената, с която сътрудникът на вестник "Вашингтон пост" е имал брак от 2010 до 2017 г., е бил хакнат. Насиф е сред около 200-те жители на Йордания, чиито телефони са станали жертви на хакерски атаки", това съобщи арабската информационен агенция Аман, цитирана от нюзру.

"Освен Насиф вероятно с шпионския софтуер са били следени членове на Йорданския олимпийски комитет, бизнесмени и политици. Сенаторът Мустафа Хамарне заяви, че в периода между февруари и ноември 2021 г. е получил няколко съобщения за неоторизирано проникването в апарата му. "Според информацията атаката е била извършена от израелски компании", каза още законодателят в горната камара на парламента на Йорадания", добави нюзру.

Две дубайски принцеси са сред подслушваните от "Пегас"

Да припомним, скандалът с шпионския софутер "Пегас" гръмна миналата година. По медийна информация телефоните на редица лидери от цял свят (сред които бяха френският президент Еманюел Макрон, тогавашният канцлер на Германия Ангела Меркел и други) са били хакнати и от тях е била източена  информация.

Насиф бе втората съпруга на Хашоги и мащеха на четирите деца на покойния  от брака му с Равия ал Туниси.

Известният с критиките си към властта в родината си Хашоги бе убит на 2 октомври 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул. Той посети дипломатическата мисия, за да оформи развода си с Ханан Атр. Хашоги планираше  да сключи брак с Хатидже Дженгиз.

Валери Зайцев
1141 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини