Израел проучва възможността за ограничаване на износа на софтуер за шпионаж

  • 22 юли 2021 19:26

  • 1036
  • 0
Израел проучва възможността за ограничаване на износа на софтуер за шпионаж
© Getty (архив)

Израелска парламентарна комисия може да поиска да бъдат направени промени в политиката за износ на отбранително оборудване заради информации, че софтуер, продаван от израелската компания "НСО Груп", е бил използван за шпиониране на журналисти, длъжностни лица и правозащитници в няколко страни, каза днес високопоставен депутат, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

"Със сигурност трябва наново да проучим целия този въпрос с даваните от ДЕКА лицензи", каза пред израелско радио председателят на парламентарната комисия за външни работи и отбрана Рам Бен-Барак, имайки предвид правителствената Агенция за контрол на отбранителния износ (ДЕКА).

Израел назначи междуведомствен екип, който да направи оценка на съобщенията, основаващи се на разследване, проведено от 17 медийни организации, според което софтуерът "Пегас" е бил използван при опити за проникване или при успешно проникване в смартфони.

Сред предполагаемите мишени на шпионажа чрез "Пегас" е френският президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, който свика днес своето правителство заради призиви за разследвания.

Телефонът на Макрон също е бил подслушван с "Пегас"

Правителственият говорител Габриел Атал каза, че предвид случая с кибершпионажа е взето решение да се направят промени в мерките за сигурност, особено по отношение на Макрон.

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се заяви пред репортери в Берлин, че би трябвало да не се предоставя шпионски софтуер на страни, в които няма съдебен надзор.

"НСО Груп" отхвърля съобщенията, определяйки ги като "пълни с погрешни предположения и непотвърдени теории".

Сред световните лидери, чиито телефонни номера според медийните съобщения са били измежду възможните мишени, са също така пакистанският министър-председател Имран Хан и мароканският крал Мохамед Шести.

Унгарската прокуратура заяви, че е започнала разследване по подозрения за незаконно наблюдение, след като са били подадени множество оплаквания във връзка с твърденията за злоупотреба с шпионския софтуер на израелската компания.

Тази седмица унгарската полиция каза, че е получила две оплаквания за предполагаеми злоупотреби - едно от частно лице и едно от политик.

Според разследващия уебсайт "Директ36", който е част от медийния консорциум, направил разкритието, има подозрения, че мишена на действия с шпионския софтуер са били над триста унгарски телефонни номера, включително на журналисти, бизнесмени, адвокати и критици на правителството на унгарския премиер Виктор Орбан.

Валери Зайцев
1036 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини