ООН предупреди, че сушата може е "следващата пандемия"

  • 17 юни 2021 20:00

  • 1251
  • 2
ООН предупреди, че сушата може е "следващата пандемия"
© Pixabay

Недостигът на вода и засушаването може да нанесат щети от мащаба на пандемията от Ковид-19, имайки предвид риска от рязко увеличаване на температурите по света, се казва доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.

"Сушата скоро може да се превърне в следващата пандемия и за нея няма ваксина" каза днес Мами Мидзутори, специалният представител на ООН за намаляване на рисковете от бедствия, на онлайн пресконференция по повод публикуването на доклада.

По думите му сушата вече е нанесла икономически загуби за поне 124 милиарда долара и е засегнала живота на над 1,5 милиарда души в периода 1998-2017 г. Мидзутори подчерта, че най-вероятно тези числа всъщност са "занижени".

Може да се твърди, че глобалното затопляне е засилило засушаването в Южна Европа и Западна Африка, се казва в доклада. И ако светът не реагира, броят на жертвите на това бедствие "ще нараства драматично", предупреди представителят на ООН.

Около 130 държави биха били изложени на по-голям риск от засушавания през този век при сценарий за високи емисии на парников газ. Пред недостиг на вода биха се изправили други 23 държави, а други 38 - са изложени и на двата риска.

Най-чести и най-тежки засушавания се очакват в голяма част от Африка, Централна и Южна Америка, Централна Азия, Мексико и САЩ. ООН не е изследвала напредването на пустините, но според експерти от организацията този процес ще се разпростира във вътрешността на континентите и вече не е немислим за Европа. Други изследвания сочат, че до средата на този век над 40 на сто от вноса на земеделска продукция в ЕС ще бъде "силно уязвим" заради промените в климата.

Novini.bg
1251 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.06.17 | 21:29

2
Ще седим затворени докато завали правилно. После ще чакаме Антарктида да замръзне достатъчно, после белите мечки да се плодят и размножават ма спокойствие. Локдаунът оправя всичко - болести, климат, демография, география и тн.
4

2021.06.17 | 20:23

1
Те за това ли унищожават балканите икономически да има къде да се заселят също като при индианците.

Добави коментар

Водещи новини