Войни, конфликти и военни учения застрашават над 200 вида по света

  • 28 април 2021 21:25

  • 677
  • 2
Войни, конфликти и военни учения застрашават над 200 вида по света
© Pixabay

Войни, конфликти, военни учения - това са взе заплахи, които тегнат над повече от 200 вида по света, като например слоновете и горилите. Това предупреждение отправи днес Международният съюз за опазване на природата, предадоха БТА и Франс прес.

В доклад съюзът, който има 1400 членове, сред които държави, неправителствени организации и научни институции, критикува опустошителния ефект върху околната среда на въоръжените конфликти и на други прояви на насилие, породени от човека. Базираната в Женева структура подчертава, че влошаването на състоянието на природата благоприятства конфликтите и призовава защитата на околната среда и устойчивото управление на природните ресурси да бъдат възприемани като средства за мир.

Докладът на съюза е първият от серия, посветена на природата в глобализирания свят. В него се констатира, че въоръжените конфликти са най-чести в някои райони на света, в които биоразнообразието е най-богато. Според съюза 219 застрашени вида се сблъскват с войни, граждански размирици и военни учения. Някои животни са избивани, докато при други се унищожава екосистемата им.

Климатичните промени застрашават земноводните видове

Няколко емблематични видове са така например застрашени от войни, като например източната горила, която живее в Демократична република Конго, Руанда и Уганда.

В доклада се посочват и драматичните последици, които някои конфликти са имали върху някои видове. Така например по време на геноцида на тутсите в Руанда през 1994 г. 90 процента от големите бозайници в националния парк Акагера са били избити. Геноцидът е заставил хиляди хора да избягат сред защитените зони, като ги е принудил да избиват животните там, за да се изхранват.

Друг пример е този от 2007 г., когато най-малко 2000 слона са избити от судански милиции, навлезли в Централноафриканската република.

Войната във Виетнам почти със сигурност пък е ускорила прехода към изчезването на явайския носорог, защото виетнамските комунистически партизани са го избивали, за да се изхранват.

В доклада се констатира, че влошаването на околната среда се асоциира с по-висок риск от конфликти. След проучване на 85 000 конфликта в последните 30 години, причинили смъртта на над 2 милиона души, Международният съюз заключава, че това насилие по-често е избухвало там, където земите са били по-малко плодородни или сушите по-чести.

Докладът констатира, че конфликтите са по-малко чести в природните резервати и други защитени зони. "Защитата на околната среда, устойчивото и справедливо управление на природата играят важна роля в превенцията на конфликтите и завръщането към мира", подчертава Кристен Уолкър, която е начело на комисията по екологични, икономически и социални политики в Международния съюз. Тези усилия освен това допринасят за благосъстоянието на местните и туземни общности в време на мир и за намаляване на риска от избухване на конфликти.

Ледниците стават нестабилни

В доклада на организацията се съдържат известен брой политически препоръки, целящи да намалят и предотвратят въоръжените конфликти, по-специално прилагане на мерки за защита на персонала в защитените зони и на други природозащитници. В него има и призив за санкции срещу онези, които извършват екологични военни престъпления.

Последвайте канала на

Novini.bg
677 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 18:58

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Йов

2021.04.28 | 23:21

1
Застрашени са 200 вида и човека е 201 вид. Еволюцията е застрашена от нови глобални паразити унищожаващи всичко живо на планета Земя. Паразити негрициди циганиди арабициди

Добави коментар

Водещи новини