Климатичните промени застрашават земноводните видове

10 декември 2020 18:16

Климатичните промени застрашават земноводните видове
© Pixabay
337 0

Три вида земноводни са изчезнали в Централна Америка и още много други са напът да изчезнат, а 28 са станали жертва на смъртоносна гъба, която се разпространява благодарение на затоплянето на климата, предаде Франс прес.

Агенцията цитира констатациите в доклад на Международния съюз за опазването на природата, предава БТА.

Сред трите изчезнали вида фигурира жабата Atelopus chiriquiensis, която често се срещаше по високите места на Коста Рика и Панама. Земноводното не беше срещано от 1996 година насам. Към него международната организация прибави списък от 28 други застрашени видове жаби, които бяха включени в нейната червена книга. Общо тя обхваща 128 918 животински вида, като 35 765 от тях са застрашени от изчезване.

Двайсет и два вида земноводни, които се срещат в Централна и Южна Америка, фигурират в графата на "силно застрашените". В тази категория попадат животинските видове, малко преди да изчезнат от лицето на Земята.

Виновникът за тези тревожни тенденции отдавна е известен. Става дума за гъба, която поразява кожата на жабите и на другите земноводни, като ги убива, лишавайки ги от дишане. Природният бич, който се стовари над десетки страни, се казва хитридиомикоза.

Гъбата е инвазивен вид и се разпространява по всички краища на света - в Европа, Южна Америка, Азия и Африка. Климатичното затопляне стимулира гъбата-убиец и унищожава популациите на жабите.

Novini.bg
337 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар