Доклад на "Оксфам": Пандемията засилва социалното неравенство

25 януари 2021 20:16

Доклад на "Оксфам": Пандемията засилва социалното неравенство
© Getty Images
553 0

Пандемията засилва социалното неравенство, се казва в годишния доклад на неправителствената организация "Оксфам", подготвен специално за Световния икономически форум в Давос,  предава БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20546

„За първи път от сто години в почти всички държави по света пропастта между бедни и богати се е уголемила“, се казва в доклада.

Необходимо е повече от десетилетие, за да могат най-бедните хора по света да възстановят доходите си от нивото преди пандемията, сочи новият доклад на Оксфам.

Макар и събитието тази година да се провежда онлайн, авторите на традиционното проучване за неравенството по света отново представят притеснителни данни. В доклада, наречен „Вирусът на неравенството”, се посочва, че богатството на десетте най-състоятелни хора по света е нарастнало общо с половин трилион от началото на пандемията.

Животът в пандемия се отразява върху външния вид на хората

Щефан Кюснер, говорител на "Оксфам", дава конкретен пример:

"Най-богатите 1000 души по света са възстановили загубите си от пандемията само за девет месеца, докато за хората, живеещи в бедност, ще отнеме 14 пъти повече време, за да се върнат на нивото от предпандемичния период".

В доклада се се посочва, че Covid-19 има потенциала да увеличи неравенството в почти всички държави.

Десетимата на най-богати хора на света са спечелили достатъчно от началото на пандемията, за да платят ваксина за всеки един човек по света. 305-те милиардери в Европа са спечелили толкова от март насам, че могат да напишат чек за над 11 000 евро на всеки един човек, който попада в групата на 10-те процента от най-бедите европейци, коментират анализаторите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20546

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
553 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар