Медия от Москва: Джо Байдън направи подарък на Русия

  • 21 януари 2021 09:04

  • 27647
  • 3
Медия от Москва: Джо Байдън направи подарък на Русия
© Getty (архив)

Петдесет и деветата инаугурация на президент на САЩ наруши много традиции - тя сякаш бе знак, че Америка е на кръстопът и американският елит вече няма как да се движи по утъпкани пътища, пише в репортаж за вчерашното събитие "Росийская газета".

"Умиротворяващата реч на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в в добрия стар стил бе балсам за душата на либералните коментатори, които със сигурност ще напишат за нея най-хвалебствени отзиви, противопоставяйки я на бунтарския стил на Тръмп. Но дали Байдън ще докаже на дело, че е президент на всички американци, остава отворен въпрос", добавя московският официоз.

"С речта си Байдън положи усилия всеки да осъзнае, че Америка изживява преломен момент, каквито рядко е имало в нейната история. Той отправи сигнал, че американската демокрация е станала победител в крайно жестока битка, всъщност сражение между Доброто и Злото. Значи самият Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в предвожда силите на Доброто, гласи заключение на "Комерсант". Според анкетите одобрението за новия президент е някъде между 54 и 57 на сто - това навярно ще му позволи да започне мандата си в сравнително спокойствие", добавя вестникът.

"Байдън заяви, че жителите на САЩ трябва да се изправят срещу бялото превъзходство и както изглежда е първият президент, споменал за това на клетвената си церемония", отбелязва онлайн изданието "Медуза".

"В словото си Байдън наблегна върху необходимостта от сплотяване на американците и преодоляване на разногласията - това бе правилно от гледище на момента, казват експерти, говорили пред "Известия". Но според тях словото му не е вдъхновило хората и в ораторски план стои по-долу от речите на неговите предшественици Барак Обама и Доналд Тръмп. Ако пък новото ръководство на САЩ продължи да нарича привържениците на Тръмп екстремисти и да настоява за импийчмънт на лидера им, ще му е много трудно да постигне единство в обществото", изтъква всекидневникът.

"Байдън произнесе обединителна реч в момент, когато Америка е силно разделена. Дали обаче разгорещените и разгневени демократи ще поискат да чуят думите на своя кандидат за висшия пост", пита се американистът Юрий Рогульов, цитиран в "Комсомолская правда".

"Труд" очаква от администрацията на Байдън нееднозначна политика спрямо Русия. "От една страна, Демократическата партия се бореше с Тръмп, твърдейки, че той е креатура на Кремъл, а покрай това обвиняваше Русия в намеса във вътрешните работи на САЩ. Тази пропагандна кампания натрупа инерция и ще се отразява на нещата още година-две. Но като цяло за демократите са традиция красивите жестове и шумните изявления за разведряване и рестартиране. Тази тенденция може да се прояви през втората половина от мандата на Байдън", пише вестникът.

"Вместо слаб президент, намирал се под натиска на опозицията, в Белия дом се настани такъв, който има мотив, воля и възможности да прочиства страната от тръмпистите, а същевременно да се бори с техния външен съюзник, за какъвто е назначена Москва", се казва в коментар от "Взгляд". "Управлението на Байдън започва доста по-добре, отколкото се очакваше, а той самият днес е далеч по-силен, отколкото би трябвало да бъде", констатира електронният вестник.

"Подарък за Русия" нарича "Лента" акта, с който Байдън отмени вчера по екологични съображения разрешението за изграждане на канадско-американския петролопровод "Кийстоун Екс Ел".

В близките години САЩ ще се сблъскат с недостиг на петрол и газ, от който ще може да спечелят и руски компании износителки, цитира изданието енергийния експерт Андрей Корнеев, говорил пред бизнес вестника "Ведомости".

Байдън подписа първи укази като президент, отменяйки политики на Тръмп

"Москва съвсем няма светли очаквания, свързани с външната политика на Байдън, тъй като възпирането на Русия си остава началото и края в политиката на САЩ",  заяви на 21 януари посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов, информира РИА Новости.

Партийните лидери на демократите в САЩ са все тъй обсебени от Русия - според тях преди четири години Москва им е откраднала изборната победа и сега трябва да си плати с пълна сила, пише "Московский комсомолец". "Новата администрация в САЩ има и емоционални, и съвсем рационални причини за опити да се меси в руския вътрешнополитически живот. От двата основни опонента на Америка на международната арена - Русия и Китай, именно Руската федерация според вашингтонските стратези е "слабото звено". Американците виждат в Китай суперсила от 21-и век, а в Русия - суперсила от 20-и век, с други думи - от миналото", се казва още в материала.

Новата администрация в САЩ ще трябва да се съобрази с антикитайските изявления на досегашния държавен секретар Майк Помпейо, пише "Независимая газета" под заглавие "Бившият стопанин на Белия дом диктува на Байдън политиката спрямо Китай". "Не бива да чакаме смекчаване на идеологическата борба срещу Китай в САЩ. Напротив, щафетата на Помпейо ще бъде поета. Това ще е много важен компонент от курса на новата администрация", прогнозира пред вестника политологът Владимир Батюк. "Търговията и икономиката вече са друга сфера. Тук администрацията на Байдън ще действа по-прагматично", добавя руският аналитик

Последвайте канала на

27647 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
човек

2021.01.23 | 16:53

3
м.т.

2021.01.22 | 20:20

2
Рашки скапани,оправетеси вашата циганска разгащена смахната държава,тогава се бъркайте на САЩ във вътрешните и работи.САЩ са 1000 г преди вас.
един каза

2021.01.21 | 11:55

1
"САЩ трябва да се изправят срещу бялото превъзходство". Само за информация! Обратното на "бялото превъзходство" се нарича цигания и мизерия.

Добави коментар

Водещи новини