2020 (Финалът)

  • 31 декември 2020 17:16

  • 3461
  • 0
2020 (Финалът)
© Getty Images/ Колаж: Novini.bg

Годината беше тежка за мнозина, годината беше мрачна, годината беше дълга. Трудно е да се пише и говори за тежки неща и моменти, затова оставих клоуните за накрая. 

Тази година от сякаш 365… хиляди дни, за която си говорим и чийто кризи отбелязваме във финалната седмица, стигна до своя край. 

2020 (Кризите с кратко обяснение)

2020 (Кризите с кратко обяснение)—Част II

И след първите две части на „Кризите“, в които разгледахме: #BlackLivesMatter протестите; пожарите в Австралия; COVID-19; и дезинформационната война, идва ред на другите две кризи на 2020 – Брекзит и Тръмпзит. 

И, докато exit частта на Брекзит – излизането на Британия от ЕС, е криза за всички (да, и за нас), то exit частта с Тръмп и излизането му от Белия дом е по-скоро край на една криза. Която – да – се отнася и за нас. 

Не забравяйте, че двете щуротии – Брекзит и наличието на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския в Белия дом – започнаха по едно и също време – през 2016 г., инсталирани от една и съща „програма“ – расисткия популизъм.

Това, което представлява крещяща криза обаче в 2020 г. – цели 4 години по-късно – е подкрепата, която двете явления ПРОДЪЛЖАВАТ да получават. Десетки милиони отидоха да гласуват за Тръмп, въпреки всички случаи, в които той се подиграваше с Америка и американците. 

Ето едно просто обяснение от един морски пехотинец с мексикански произход: „Избирателите на Тръмп не гласуваха за него, защото той им прави живота по-добър (той не го прави), гласуваха за него, защото той прави по-труден живота на онези хора, които те мразят“. 

Или… „Я не сакам я да съм добре, я сакам…“ –>–>–> версия Америка. 

Консервативни традиционалисти и религиозни фанатици от бедните части на бедните щати някак си се припознаха в „своя“ кандидат – роден в Ню Йорк със сребърна лъжичка в уста, многоженец, известен с разхайтения си начин на живот и интервюта, в които се хвали, че „неговият Виетнам (война) е успехът му да се опази от венерическите болести“.

Ветерани припомнят „военна“ изцепка с венерически болести на Тръмп

Ветерани (макар повечето от тях да не го харесват, но има и такива, които) го подкрепят, макар че той е известен – освен с всичко друго – и с това, че с пари и връзки се е уредил да го пишат с ошипяване на костите, за да не го вземат във Виетнам. 

Това, ако не е криза, не знам какво е.

Криза на здравия разум най-малкото. Криза на емпатията. Да симпатизираш на един човек, който открито ти се подиграва, САМО защото заедно мразите едни и същи други хора. 

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския се сдуши с най-големите диктатори на света, нарече ги приятели; Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския срина доверието у съюзниците на САЩ, изтегли войските на САЩ от сирийската граница, оставяйки кюрдите на произвола. Тръмп, женен за имигрантка, стъжни живота на имигрантите в страната си и ги затвори в клетки на границата. Обвини ги, че „водят семействата си“, а даде гражданство на семейството на Мелания. Дори не ми се изброяват всички случаи на двуличие на Оранжевия мъпет, защото това ще стане безкраен текст. Той – сам по себе си – е катастрофа на човешкото. Но истинската криза идва от факта, че има поддръжници, които до ден днешен, ВЪПРЕКИ всичко, което им причини, продължават да го защитават. 

Ето ви нещо от последните дни – кметът на Нешвил, където на Коледа терорист самоубиец се взриви със самоделна бомба, каза, че Тръмп дори не го е потърсил да го попита какво се случва и има ли нужда от помощ. 

При всеки атентат, където и да било по света, Тръмп беше първа писта да пуска „умни“ мисли в Twitter и да бъде на всяко гърне похлупак. Освен в случаите (както и сега), когато терористът се оказваше бял. Тръмп не каза нито една лоша дума за нито един бял терорист, особено пък, ако е негов поддръжник. Справка: Кайл Ритенхаус в Кеноша. 

Случилото се там е трагедия. Фактът, че Тръмп се опита да го защити, е отврат. Но истинска криза е, че Ритенхаус има последователи, платиха му гаранцията от $2 млн., дори го използваха за рекламна кампания, а разни „политици“ заявиха, че той трябвало да бъде в Сената. Ето ТОВА е криза. Една от основните на 2020 г. 

Отношението на Тръмп и тръмперите към климатичните промени е криза; отношението към човешките права е криза; фактът, че Тръмп и тръмперите са толкова „модерни“ и си имат фен-клубове по света, е криза; самолюбието и егоизмът им са криза; отношението им към науката е криза. Сенатори, като Джоуни Ърнст от Айова, прекараха месеци в скандиране, че COVID е измама, но се наредиха преди няколко дни първи да се ваксинират. Джоуни Ърнст специално обвиняваше лекарите, че „раздухват“ опасността, за да правели повече пари.  

Новоизбраният конгресмен републиканец Люк Летлоу от Луизиана почина от COVID. Съболезнования на семейството му, разбира се, но тази смърт не изненада никого в САЩ. Той демонстрираше, че не иска да носи маска и участваше в събития и събирания на много хора по време на пандемия, само за да уйдиса на пропагандната линия на собствената си партия за „измамата COVID“. Той открито се обявяваше за „отваряне на бизнеса“, за да може да си стъпела на краката икономиката. Летлоу има син на три години, дъщеря на 9 месеца и съпруга, които ще трябва някак да намерят успокоение във факта, че поне фондовата борса е стабилна. 

Междувременно Тръмп… планира новогодишно парти в курорта си Мар-а-лаго, въпреки факта, че Флорида достигна рекорд по заболеваемост. А, да… има и входна такса за партито му – $1000. 

Тепърва ще се изчисляват разходите за транспорт и охрана на Оранжевия по време на всичките му игри на голф, които той не пропусна дори по време на най-жестоките национални и световни кризи. 

Не далеч от тръмписткото явление е и другото национал-расистко, национал-популистко явление Брекзит,

което – за да е пълна картинката – във финалната си фаза получи рошавото, русо лице на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, който през 2015 г. се подиграваше на Тръмп, но днес все повече прилича на него, да не говорим за това колко много се прави, че го харесва. 

Брекзит… Брекзит, Брекзит, Брекзит. 

Смешна дума. А каква колосална катастрофа се крие зад нея. Разбирам шефовете в Кремъл, разбирам, че и те дори не могат да се начудят как им се получи с такава лекота. Казах, че ги разбирам, не, че ги оправдавам. Разбирам ги, защото от тяхна гледна точка всички методи са „добри“, стига да им вършат работа. Тяхната цел е експанзия на влиянието и максимален контрол. Това минава през разбиване на съперниците. ЕС е колосален съперник и те започнаха да го „работят“ отвътре. Всички националистически формацийки в Европа се оказаха финансирани с кремълски пари. От Льо Пен, през Фараж, чак до Салвини. Че и БоДжо се оказа с „руска връзка“ в банковата си сметка. Пробваха френски вариант на Брекзит, пробваха италиански, пробваха дори и български. Засега им се получи само в Британия. И по-конкретно в Англия. И по-конкретно в провинциалните райони. Но беше достатъчно. Вероятно Великобритания ще се разпадне и Шотландия ще получи независимост съвсем скоро; доверието в ЕС е разклатено; други националисти се оглеждат в идеята. Годината не беше лоша за Кремъл. С Новым Годом!

- Le Mond написа: „Обединеното кралство отново се изправи пред въпроса, който не може да реши от 1945 г. насам: къде е мястото му в света“. 

- Бащата на БоДжо кандидатства за френско гражданство. 

- Найджъл Фараж, който години врещеше, че британците ПРОСТО искали да си върнат контрола на собствените си граници, не спира да мрънка, че Франция затвори границата си с Англия, за да се опази от новия щам на коронавируса. Не само че Франция упражни „контрол на собствената си граница“, но и на практика му демонстрира, че всяка страна в ЕС и така си има контрол върху границите и не чака позволение, че да ги отваря или затваря. Направиха това, което той искаше, а той пак е недоволен. Може би иска само Англия да може да упражнява контрол над границата си, а не и другите. 

- Ето още един „брилянтен ум“ – Роджър Хелмър, бивш член на старата партия на Фараж UKIP, консерватор и явно „гений“. На 24 юни защитава Тръмп, който не спря да нарича вируса „китайски“ ето така:

„Расистко ли е да се казва „китайска храна“ или „индийско къри“, или „корейско кимчи“ или „немско кисело зеле“? Защо тогава да не е „китайски вирус“? 
 

На 28 декември същият този Роджър Хелмър пише: „Може ли, много моля, да спрем да наричаме новия вариант на Covid „произлизащ от Обединеното кралство“. Той беше ПЪРВО ИДЕНТИФИЦИРАН в Обединеното кралство, което е напълно различно нещо“. 

О-о… сладка ирония. 

Наличието на такива хора е отвратително, но разбираемо нещо. Жажда за власт, комплекси за малоценност, съчетани с мания за величие, наличие на политически и социални касти в страните, които им осигуряват присъствие в политическия и икономическия живот, че и в управлението. 

Но наличието на техни поддръжници, при това от ниските социални кръгове… ето ТОВА вече е криза. 

И тя се очерта сред основните за 2020 г.

Но пък ни даде да разберем защо дадени събития се случиха, случват и ще се случват. Схванахме механизма зад движението. Това не означава, че ще започнат да се решават проблемите, сега, веднъж като сме установили източника на „заразата“. Не. Това е прекалено оптимистично. Просто казвам, че видяхме къде е проблемът. Най-малкото, поне ще можем да ги идентифицираме по-лесно, че да страним от тях. 

И съвсем на финала на 2020 г. си пожелавам през следващата година да ми намирате по-малко работа. Много е просто: ако има по-малко болни, ще има по-малко работа за лекарите; ако има по-малко щуротии за описване, ще има по-малко работа за мен. Мисля, че това е добро пожелание за следващата година: да не ми намирате толкова много работа! Не съм оптимист, но все пак…

Щастлива нова година! 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
3461 0

Водещи новини