2020 (Кризите с кратко обяснение)—Част II

  • 30 декември 2020 16:13

  • 1734
  • 0
2020 (Кризите с кратко обяснение)—Част II
© Колаж: Novini.bg

Както вече казах, задава се финалът на една година от сякаш 365… хиляди дни, която ще се опитаме да обясним сравнително логично. В предишната част отбелязахме три от основните кризи на 2020 г., а именно: #BlackLivesMatter протестите; пожарите в Австралия; и COVID-19.

2020 (Кризите с кратко обяснение)

Сега да обърнем внимание и на другите кризи от ударната 2020…

Днес ще погледнем една от най-опасните. Дезинформацията. 

Дезинформацията, сама по себе си, се разкри през 2020 г. пред очите ни в пълния си блясък и разбрахме ЗАЩО всички разузнавания по света вече имат специални звена, които (би следвало!) да се борят с инфо-атаките. 

Да, най-новата война е за умовете на хората. 

Чудили ли сте се откъде на хората им хрумват неща като: „ще ни чипират с ваксината“ или „COVID е измислен от американците, за да контролират света“? 

От 2015 г. ЕС използва мониторинг на една специфична пропаганда, която – заради мащабния си ресурс – е глобална. Кремълската. Има дори платформа, в която се публикуват всички „бисери“ на кремълската пропаганда по света, казва се EU vs. DisInfo. Ще ви се изправи косата, когато погледнете базата данни и откриете, че почти всички щуротии, които циркулират в българските, европейските и световните медии, имат един и същи произход. Точно така – кремълските сценаристи. 

Русия… по-скоро конкретно Кремъл – не се отказва от желанието си да наложи свой собствен контрол на колкото се може повече места по света, за целта трябва да създаде недоверие в Западния модел и любов към себе си. Ето, току що ви отговорих на въпроса, който започваше да се заражда в главата ви: „за, по дяволите, биха искали да разпространяват тъпи новини и дезинформация от Кремъл?“

Да видим 2020 г. през очите на кремълските сценаристи.

Те бяха НАЙ-основно съсредоточени върху COVID и произхода му, Беларус, протестите и изборите в Америка, Навални, ваксините. 

Най-първата информация, която се появи от „фабриката за пропаганда“, беше на 22 януари в про-кремълския беларуски сайт Sputnik Belarus, който написа, че най-вероятно вирусът е създаден в био-лаборатории на НАТО. Нататък всички руски медии от Азия, Европа и Латинска Америка започнаха да циркулират няколко опорни точки: - че е био-оръжие; - че е специално създаден за унищожение на китайци; - че е разработен за печалби на фармацевтичните компании. Заедно с това се смесваха съобщения за опасността от вируса и за това, че ЕС е пред разпад. 

Австралийският Институт за стратегически политики предупреди през юни, че Китайската комунистическа партия използва машинации, наподобяващи кремълските дезинфо-войни. 

Руски държавни медии започнаха да разпространяват „догадки“, че вирусът е „специално създаден“, че да атакува китайско ДНК. 

В резултат на всичко това – от объркване или нещо друго, жителите на Русия (между март и май месец) бяха оставени някак с впечатлението, че всичко около COVID е измислица. По-конкретно 23,3% от руснаците не вярваха в COVID, така да го кажем. 

Изведнъж обаче нещата станаха сериозни и в Русия масово започнаха да измират болни от коронавируса, започна да се говори много за разработването на ваксината Спутник V. Тогава и „тонът“ се смени. Заговори се повече за опасността от болестта, но по „кремълски“. 

Ето откъде се появи чутовното „чипиране“:

На 1 май „Россия 24“ излъчи предаването на режисьора Никита Михалков (известен приближен на Кремъл), в което той за пръв път заговори за това, че Бил Гейтс има планове да имплантира микрочипове чрез ваксината, с които да контролира населението на Земята, защото станало прекалено голямо. 

Руският сайт „Медуза“ съобщи малко по-късно, че „Россия 24“ се е отказала да пусне планираното повторение на предаването, причините са неясни, можем само да гадаем. Самият Михалков го нарече „цензура“, но работата му беше свършена. Лъжата пое по света, раздухана от други (къде истински, къде не) медии. За да не се чудите как така „руски“ медии циркулират информация по света, трябва да отбележа, за който не знае, че руски бизнесмени и кръгове, близки до Кремъл, притежават медии на всички континенти. Много медии на всички континенти. 

 

Но дори открито държавни канали, като RT например, циркулират открита пропаганда като ето това:

И ето така пандемията стигна до точката, в която трябваше да се рекламира ваксината Спутник. Руските медии по света започнаха да циркулират „новини“ за провала на Западните ваксини и успехите на руската. Особено силни бяха тези послания в Южна Америка, където руските канали – след всяка ужасна новина за пандемията и бавещите се западни ваксини – пускат информация за страхотните успехи на Спутник. 

По отношение на бунтовете в Америка, дезинфо-сценаристите измислиха „грабвайте пуканките“ подхода. Наблегнаха на подигравките спрямо „либералната политика“ на САЩ, която е довела до бунтовете, застанаха на страната на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и Републиканската партия и обвиниха Демократите, че използват „расовите“ войни за свои цели. Или, както ги нарекоха: „ръководството за цветнокожа революция“. 

В базата данни на EUvsDisinfo има НАД 140 примера за дезинформационни атаки от кремълски медии по отношение на протестите и изборите в САЩ. 

На фона на това дезинфо-войните срещу Запада продължават, базирани на случващото се в Беларус. Лукашенко е изкаран „добър“, докато „външни сили“ се опитват да подриват демокрацията в страната. За врагове са посочени: Полша, Литва, САЩ и ЕС, Съвета за сигурност на Европа, както и… европейските феминистки. 

Над 170 опита да дезинфо-атаки има по адрес на Алексей Навални. Един от „бисерите“ е на vesti.ru, regnum.ru, както и news.ru, които циркулират една и съща новина, а именно, че Навални може и сам да се е отровил с менте домашен алкохол. Това е сравнително „прясна новина“ – от 14 декември. Другите 170 опита не са по-малко абсурдни. Една от най-силните „опорни точки“ е подигравката по адрес на Навални, че преиграва. 

По абсолютно същия сценарий се разви дезинфо-кампанията и сега, както преди 2 години, след отравянето на Скрипал:

1. Външна провокация; 2. Инсценирано от Запада; 3. Нарочно направено, за да наложат още санкции на Русия; 4. Отричай всичко; 5. Хахаганда (хаха + пропагадна) = осмивай, осмивай, осмивай и намекни, че ако Кремъл иска да убие Навални, ще намери по-добър начин. 

Ето кратък списък с „Дъ бест хитовете“ на кремълската пропаганда САМО по отношение на изборите в САЩ:

- изборите в САЩ са компрометирани от гласуването по пощата (Спутник Гърция);

- Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в е избран, благодарение на масивна измама (Спутник Франция);

- Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в е „избран“ от медиите (Спутник Италия);

- Кръстоносен поход срещу традиционните ценности ще последва избора на Байдън (6060news.com; abrag.akwadon.com; abu-link.com; alaan.org; RT Arabic; Arabnews 24; djelfa.info; djelfa.info; djelfa.info; eltakrer.com);

- Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е бил избран да води движение срещу „Дълбоката държава“ на Сатаната (Geopolitica.ru – на италиански и английски език);

- Байдън ще е вторият „фалшив“ президент, след Кенеди (vz.ru; Tsargrad TV; slavic-europe.eu; News Rambler; Discred.ru);

- Мафията подкрепя Демократическата партия в САЩ (Ria Novosti)…

Всичко това е само „капка в морето“ от свършеното през годината от фабриката за пропаганда на Кремъл. Ако се чудите как се появяват новините за Бил Гейтс, чипове във ваксините и други „бисери“, мисля, че вече можете да се досетите сами. 

Спокойно можем да кажем, че „инфодемията“ беше една от най-жестоките кризи на 2020 г., която коства и ще продължи да коства живота на хиляди, може би дори милиони хора по света, отказ от ваксини, конфликти между леви и десни, расисти и либерали, консерватори и прогресивни. 

Не забравяйте, че инфодемията е причината зад Брекзит, неносенето на маски и отричането на основни човешки права. 

Ще се спрем и на тях. 

***   ***   ***   ***

Последната ~ Част III ~ можете да видите ТУК:

2020 (Финалът)

Последвайте канала на

Александър Томов
1734 0

Водещи новини