Лавров разкри цел на Запада

11 декември 2020 08:59

Лавров разкри цел на Запада
© Getty (архив)
2984 9

"Целта на Запада е да не даде възможност за формиране на външни благоприятни условия за вътрешно развитие на Русия, но Москва е отворена за равноправен диалог със западните си партньори", заяви пред ръководството на руския Съвет по външната и отбранителна политика (СВОП) министърът на външните работи Сергей Лавров, пише "Комерсант".

В слово пред СВОП - обществена организация на политици, бизнесмени и видни дейци от други сфери, министърът направи предварителна равносметка на отминаващата година. Всички събития от 2020 г. показват, че глобалните катаклизми "е необходимо да бъдат преодолявани, като се обединим и издигнем над конюнктурните разногласия", каза той. "Западните страни обаче не могат да се откажат от колониалните си навици. Те пречат на Русия да води приятелска международна политика, подменят международното право и устава на ООН с някакви правила, понятия, изобретени от тях самите", заяви първият дипломат на Москва.

"Речта на Лавров се очакваше да изрази максималната готовност на Русия към сътрудничество. По думите му трябва да се търсят пътища за обединяване на страните и народите, да се търси конструктивен дневен ред. Той припомни, че освен предложенията в сферата на стратегическата стабилност, контрола над въоръженията и европейската сигурност Русия лансира напоследък ред други инициативи, включително дискусия за формиране на общ дневен ред между ОНД, ШОС, ОДКС, НАТО и ЕС", посочва вестникът.

"Но както пролича от думите на министъра, опитите на Русия за издигане над конюнктурните разногласия не се посрещат с голям ентусиазъм", добавя "Комерсант". "Най-важното е да има насрещна готовност. Засега такава готовност липсва", резюмира Сергей Лавров.

Според Лавров през последните 15 години Западът е осъзнал, че Русия е самостоятелна сила, за която на първо място винаги ще бъдат собствените й национални интереси". "Западните ни колеги се опитват да отнемат правото на Русия самостоятелно да определя бъдещето си. Опитват се да прокарват различни сценарии за смяна на режима. Почти никой вече не го крие", цитира руския министър авторът на коментар", разпространен от агенция РЕГНУМ.

"Повечето обикновени граждани на Русия имат доста въпроси към сегашната власт. Ние също искаме смяна на режима - но не в смисъла, който предполага визията на Вашингтон, Брюксел или някакви тайни центрове за управление на света. Днес на Русия практически е обявена война и режимът не трябва да бъде сменен, а вразумен", пише политологът Михаил Демурин. "Той се вразумява крайно бавно и неохотно, но се вразумява, което вдъхва надежда, че ще устоим и в днешното твърдо противопоставяне на Запада. И не само ще устоим, но няма и да се превърнем от периферия на Запада в периферия на Китай", заявява експертът.

Лавров: Русия е заинтересована от сътрудничество с Китай за внедряване на 5G

"Промени в разположението на силите на световната арена през 2021 г.", прогнозира в "Независимая газета" руският дипломат и историк Вениамин Попов. "Влиянието, "хватката" на западните сили отслабва и регионалните сили ще се чувстват по-свободно, прокарвайки своите интереси. Това крие риск от повече катаклизми в международните отношения. Западните елити не могат да се примирят с това, че идва краят на тяхното надмощие, и може да реагират доста болезнено", отбелязва експертът.

"Според мнозина като осева линия в международните отношения ще се очертаят противоречията между САЩ и Китай. Това обаче едва ли ще подобри отношенията между Запада и Русия. Страните от НАТО все още - противно на здравия разум - смятат Русия за "увяхваща сила". Западът започва истински да се страхува от бъдещ руско-китайски алианс - почти колкото от перспективата пак да се обединят бившите съветски републики", смята московският аналитик.

Политологът Фьодор Лукянов разглежда в "Росийская газета" 2020 г. като "година на Азия". "Събитията на континента предопределиха събитията навсякъде. Оттам тръгна новият коронавирус, действията на Китай за борба със заразата взеха да се копират от други страни, Азия първа започна да се измъква от пандемията и свързаната с нея икономическа криза. Политическият дневен ред остана без промяна, конфликтите не намаляха, но фокусът се измести именно там", заявява експертът.

"Събитията в Азия са много важни за Москва. Първо, процесите там във все по-голяма степен диктуват международната обстановка. Второ, в отношенията на Русия с Европа и САЩ, традиционно приоритетни, личи унила тенденция. Там в момента не се виждат някакви перспективи. Азия обаче е пространство, все още слабо овладяно и проблематично за руската политика и икономика, но най-малкото свободно от натрупаните негативи в диалога със Запада" разсъждава авторът на московския официоз.

"Не става дума, че Русия изцяло обръща гръб на Европа и се ориентира към Азия. Нещата опират до необходимия баланс - азиатското направление трябва да се развива форсирано при всяко положение, също и до разумно разпределяне на усилията. Отношенията със Запада ще се подобряват отново, защото това е изгодно и нужно, но не сега, а на друг някакъв етап", заключава Фьодор Лукянов.

2984 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Сова

2020.12.13 | 08:40

9
Защо запада са богати? Всякаде по света където говорят английски,френски,испански,портогалски и др. тези дърави са били някой още техни колонии. Стотици години са черпили техните богатсва и са експлоатирали народа като роби. Ех сега да могат да докопат богатствата наРусия. Русия с нищо не заплашва запада ама НАТО все повече и повече се доближава до нейните граници. Русия никога не е започвала войните но винаги и завършвала.
Илф

2020.12.11 | 20:17

5
Западът трябва да преодолее колониалното мислене и да не счита, че останалия свят е задължен. Няма как да не се съобразиш с този, който притежава една шеста част от природните ресурси на земята и не е туземец.
Mr. Dimitrov

2020.12.12 | 21:09

8
Ау, започва да понамирисва. Някой сваля гащите лекичко....
илф и петроф

2020.12.12 | 12:07

7
и като притежава 6 та от земните ресурси да си оправят къщичката а не да отварят нови и нови войни и да подпомагат пълзящ болшевизъм и подаръците към бедните е милиарди във вид на калашници в интернет вече има и маймуни с калашници да си разговарят с тях какво обвиняват ес и нато
маке

2020.12.12 | 12:01

6
ако прочетете внимателно лавров е македонец и на русия им пречат българите да се развиват и да се самоопределят но не казват как са ни ограбвали през годините и как напъват от ЕКАТЕРИНА насам за славная руская азбука като са я превърнали В СЛАВЯНОРУСКА а днес вече я получиха от македонците всъщност напъват към ПРОЛИВИТЕ И ЦАРИГРАД

2020.12.11 | 10:25

4
Всички чакаме Русия да се развие, ама все не се получава, защото руските учени бягат в САЩ и Европа, за да не бъдат ликридирани от Путишвили и разбойниците му. Русия е най-големият тумор на планетата.

2020.12.11 | 10:09

3
Съюз между Русия и Китай ли каза? Както казва Путин,ако това се случи,то следващия Руски президент на Русия ще говори на китайски. Мисия невъзможна :)
где?

2020.12.11 | 10:07

2
где денги, дети, дом???

2020.12.11 | 09:40

1
Голям ферман бе..

Добави коментар

Водещи новини