Как гледа светът на изборите в САЩ

  • 03 ноември 2020 18:42

  • 694
  • 0
Как гледа светът на изборите в САЩ
© Getty Images

С приближаването на финала на кандидат-президентската надпревара в САЩ, се стигна и до кулминация в интереса към изборите отвъд Океана. 

Кампаниите на двамата кандидати и самите избори се случват в момент на световна пандемия и глобална климатична криза. 

Характера на предизборните кампании и самите кандидати, както и политиките им поляризираха американското общество до рекордни исторически размери. 

Същевременно ролята на САЩ постоянен силен играч на световната сцена засилва интереса на всички държави, защото са малко онези, които ще останат незасегнати от политиката на Америка през следващите години. А тя ще бъде коренно различна при Тръмп или при Байдън, които имат съвсем различни подходи към външната, както и към вътрешната си политики. 

Ето кои и какви са някои от основните акценти по темата, на фона на всичко това:

- Сред вестниците във Великобритания The Guardian обръща внимание на фалшивите постове на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския в Twitter, както и на типа на водене на политически дебати на гърба на заплахи за насилие по улиците. В материал на вестника се казва, че „САЩ са а прага на исторически избор, като на карта е заложена демокрацията“. 

Силно-десният The Telegraph обръща внимание на това, че много от магазините и бизнесите в САЩ се подсигуряват с допълнителна охрана и мерки, очаквайки вълна от насилие след изборния ден.  
- Във Франция, Le Figaro публикува редакторски коментар, озаглавен: „Американски съспенс“. В него авторът Филип Гелие отбелязва, че, освен финала на световното по футбол, няма друго събитие в света, което да предоставя такъв съспенс на зрителите. 

- В Италия, La Repubblica излиза с водещ материал за това, че „Светът чака“. Редакторският коментар е посветен на това, че Америка има нужда от реконструкция, очаквана от целия свят. 

- В Германия, финансовото издание Handelsblatt отбелязва, че пазарите в Европа са пряко зависими от резултата, още по-силно отколкото през 2016 г. Таблоидът Bild пък обръща внимание повече на социалната страна в материала си за „Битката за Америка“. 

Главният международен кореспондент на вестник Die Welt Клеменс Вергин отбелязва в коментар, че президентският мандат на Тръмп е „кошмар, от който хората в Америка и извън нея се надяват да се събудят на 4 ноември“

- Русия. „Коммерсант“ дискутира важността на изходът от битката за Пенсилвания, коментаторът Сергей Строкан обръща специално внимание на това какво е значението за Русия от евентуалната победа било на Тръмп, било на Байдън и кой би бил по-добър за Русия. 

Заключението на Строкан е, че те не се нуждаят от Америка – нещо, което не са си признавали открито от много време. И че не е така важно кой ще е начело на САЩ. 

„Российская газета“ отбелязва, че безпрецедентно скандалната кампания в САЩ е към края си. „Известия“ пък предупреждава от риск от политическа турболентност

- Южноамериканското издание на испанския El Pais обръща внимание на факта, че латиноамериканският вот ще е определящ във Флорида, Пенсилвания и Аризона. Както и че именно латино вотът може да определи следващият президент. 

Взаимоотношенията между Латинска Америка и САЩ са недотам топли, след като Тръмп открито говори срещу имигрантите от тези страни, както и след намесата във Венецуела през 2019 г., когато имаше напрежение срещу Мадуро. 

- Венецуелският El Universal нарича надпреварата „най-ненормалната и неморална насред море от враждебност“

- Бразилският вестник Folha de S.Paulo отбелязва най-вече рекордният брой гласували, който се очаква. Вестникът отбелязва също, че и правителството на крайно-десният популист Болсонаро, който е начело на Бразилия, силно разчита на преизбирането на Тръмп, с когото са в много добри взаимоотношения. 

- Китайските медии обвиняват кампаниите на двамата кандидати в това, че са забавили битката с COVID-19, като не са обръщали достатъчно внимание, както и с разпространението по митинги и срещи. Таблоидът Global Times – ежедневник, под покровителството на комунистическата партия, отбелязва, че администрацията на Тръмп се придържа в битката си (срещу COVID) към грешния си подход. Според медията, примерът, който Тръмп и администрацията му са дали, е подвел останалия свят в грешна посока. 
 

Последвайте канала на

Novini.bg
694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини