Гневът срещу Макрон се засилва в мюсюлманския свят

  • 28 октомври 2020 09:34

  • 1158
  • 16
© Getty (архив)

В мюсюлманския свят се засилва гневът срещу френския президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и неговите действия, възприемани като атака към исляма и пророка Мохамед. Това води до призиви за бойкот на френските стоки и кара Франция да предупреждава своите граждани да бъдат внимателни в страни с преобладаващо мюсюлманско население, пише британският в. "Гардиън".

На първата страница на твърдолинеен ирански вестник Макрон е наречен "Демонът от Париж", по улиците на бангладешката столица Дака той е описван като лидер, който "почита Сатаната", а пред френското посолство в иракската столица Багдад беше изгорено изобразяващо го чучело и френско знаме.

Гневните реакции се разпространяват из целия изключително многообразен мюсюлмански свят, включващ множество култури, общности, политически системи и нива на икономическо развитие. Те разпалват исторически и съвременни недоволства на различни места - от пазарите на Херат в Афганистан до скъпите квартали на Аман в Йордания и университетите на Исламабад в Пакистан, отбелязва изданието.

Откакто млад мюсюлманин обезглави френски учител, показал пред учениците карикатури на пророка Мохамед, властите във Франция извършиха десетки акции срещу заподозрени ислямски екстремисти, затвориха голяма джамия и спряха някои мюсюлмански благотворителни организации, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Учител беше обезглавен в парижко предградие

Във Франция, която все още е травмирана от извършените през последните осем години около 36 вдъхновени от групировката "Ислямска държава" терористични нападения на нейна територия, тези мерки намират широка обществена подкрепа. Макрон, който е непоколебим защитник на френския секуларизъм и свободата на словото, стигна дотам, че да намекне, че ислямът има нужда от Просвещение, а френският вътрешен министър говореше за "гражданска война".

Тези действия и тонът на висшите френски длъжностни лица предизвикват критики срещу Франция в мюсюлманския свят, като се отправят обвинения, че сложните, следколониални отношения на страната с нейните шест милиона мюсюлмански граждани вземат грозен обрат, посочва изданието.

Начело на критиките застана турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който обвини Макрон, че не е наред с разсъдъка. Ердоган, чиято икономика е в тежко състояние, има всички основания да се опитва да измести вниманието на Турция към чужбина, особено след като се стреми да представи себе си като гласа на мюсюлманския свят и зашитник на вярата. Но неговата атака срещу Макрон обиди много европейци и отекна в Близкия изток и Северна Африка, особено в бившите френски колонии, както и призивът му за бойкот на френските стоки.

Реакциите подчертават твърде различния начин, по който се възприема отговорът на Франция по отношение на убийството на учителя, особено когато различията се усилват от вътрешната политика.

Много французи смятат, че желанието на Макрон да "изгради в страната си ислям, който може да бъде просветен ислям", е проява на покровителствено отношение към мюсюлманите. Малцина обаче открито изразяват възражения срещу обхвата на предприетите от него сурови мерки.

Вътрешната политика е замесена и от двете страни, особено когато става дума за спор между президентите на Франция и Турция, казва бивш турски дипломат, цитиран от "Ню Йорк таймс". Според него "това е битка, която служи както на Макрон, така и на Ердоган". По думите му "Макрон се опитва да си възвърне позиции от крайната десница и ограничаването на политическия ислям във Франция е добър дневен ред, а Ердоган може да се яви като знаменосец на превърналите се в жертва членове на мюсюлманската общност - образ, който той се опитва да си изгради у дома и в чужбина".

Не е случайно, че атаката на Ердоган срещу Макрон идва в момент, когато турската лира преживява значителен спад, а отношенията на Турция с партньорите в НАТО са особено обтегнати заради военната ѝ намеса в Либия и петролните и газови сондажи в Източното средиземноморие, коментира вестникът.

1158 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
един каза

2020.10.29 | 10:44

16
Макрон ми става все по симпатичен!

2020.10.28 | 10:10

8
e zashto taka bre arabskite manafi ta nali pederasat makronco kaza tce predpocite vas manafite pred evropeicite balgari i rumanci.

2020.10.28 | 17:19

15
Като те гледам как пишеш и какво казваш, кое те обърка че си европеец?
Ася Иванова

2020.10.28 | 10:31

14
Справедливо ще бъде ако Макрон се извини на мюсюлманите. Но да ги принуди да спазват християнските традиций когато са в ЕС. По същия начин християните се съобразяват с традицийте и обичайте в мюсюлманските държави. Дори родените мюсюлмани в ЕС трябва да си сменят религията с християнска както и името. Тези които не желаят ще трябва да напуснат ЕС. Това трябва да се отнася и за ''бежанците''. Време е вече бежанци мюсюлмани да не се приемат. Не може вълк и агне да живеят мирно и съвместно.

2020.10.28 | 10:29

13
ЧЕЧЕНСКИЯ ТЕРОРИЗЪМ И ТУРСКИЯ РЕЖИМ ПРАВЯТ ПРОВОКАЦИИ

2020.10.28 | 10:28

12
Третата Световна война е по-близо, отколкото предполагаме. Неграта, ислямистите и жълтурите станаха прекалено много и продължават да нарастват на брой и да наглеят. Време е за намаляване на населението.

2020.10.28 | 10:25

11
Мюсюлманските подчовеци са вечно гневни и обидени от останалите хора. Да вървят по дяволите!

2020.10.28 | 10:22

10
НИЕ ЩЕ КУПУВАМЕ ФРЕНСКИ СТОКИ, ПО-ДОБРЕ ФРЕНСКИ СТОКИ ОТКОЛКОТО ЧЕЧЕНСКИ И ТУРСКИ ТЕРОРИЗЪМ.
za

2020.10.28 | 10:10

7
за това всеки народ трябва да си живее в държавата си. като се омесят народите и става кофти. едни почват да подтискат други, да издевателствуват и се стига до репреции, убийства, войни. за справка - ссср. това го чака и педалския съюз. омесиха хора от цял свят да правя европейски щати - мечтата на леб бронщайн и се полути това, което се получи. вместо да става по добре ще става все по зле.

2020.10.28 | 10:20

9
исляма не е народ

2020.10.28 | 10:07

6
англичаните и дупе ще дадат за да срутят ЕС и Евразия, но не им се получава
Българин

2020.10.28 | 09:53

4
Поредното доказателство, че мюсюлманите са хора с предимно по-нисък интелект и ислямът е в голяма криза и има нужда от промяна.

2020.10.28 | 09:56

5
британската дипломация с пореден опит да провокира конфликт в Европа. няма да бъде успешен

Добави коментар

Водещи новини