Владимир Путин: Готови сме да не разполагаме определени ракети

  • 26 октомври 2020 13:34

  • 1309
  • 1
Владимир Путин: Готови сме да не разполагаме определени ракети
© Getty (архив)

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 предложи страната му и САЩ да се споразумеят да не разполагат определени ракети с наземно базиране в Европа и да приемат мерки за взаимни проверки след прекратяването на действието на договора за ракетите със среден и малък обсег, предаде Ройтерс, като се позова на Кремъл.

Държавният глава каза, че Русия е готова да не разполага в европейската част на своята територия ракети "9М729", които САЩ смятат за нарушаващи договора, ако и НАТО предприеме съответни стъпки в тази насока.

Путин предложи да се обмислят мерки за изграждане на взаимно доверие, като се позволи на Русия да извършва проверки на американските комплекси "Иджис Ашор" в бази на САЩ и НАТО в Европа, а САЩ да проверяват руските ракети "9М729" в обекти в Калининградска област (най-западната точка на страната).

"Предлагаме всички заинтересовани страни да обмислят конкретни варианти за мерки за взаимни проверки, за да се премахнат съществуващите тревоги", заяви Кремъл.

Путин каза, че Русия подкрепя мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег с наземно базиране, и призова НАТО да обяви подобен ответен мораториум. Той прикани всички заинтересовани страни да потърсят начин за поддържане на стабилността в света без договора за ракетите със среден и малък обсег по отношение на Азиатско-тихоокеанския регион.

Русия: Нашата ПВО стана по-добра

САЩ се оттеглиха от договора миналата година, като обвиниха Русия, че го нарушава. Москва отхвърля обвиненията.

Според Путин излизането на Вашингтон от договора е сериозна грешка, която засилва опасността от разгръщане на надпревара във въоръженията.

Последвайте канала на

1309 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
gol kat pushka

2020.10.26 | 15:52

1
koito niama iad.orujie ! ! !

Добави коментар

Водещи новини