Румъния получи ракети "Пейтриът"

  • 17 септември 2020 16:40

  • 1785
  • 1
Румъния получи ракети "Пейтриът"
© Getty Images/Guliver

Румънската армия получи първата доставка американски ракети земя-въздух "Пейтриът", произведени от компанията "Рейтеон", в рамките на усилията на страната да подобри отбранителния си капацитет на фона на заплахи от страна на Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

"Румъния току-що стана по-сигурна страна, приемайки тези ракети "Пейтриът" на територията си. Румънските граждани сега са по-добре защитени", заяви премиерът Лудовик Орбан на церемонията по приемане на ракетите на полигон в близост до черноморския бряг.

Ракетите ще бъдат част от интегрирана система за въздушна отбрана, включваща закупените наскоро изтребители Ф-16 в рамките на процеса на модернизация на остарялото военно оборудване на Румъния, за да отговаря на стандартите на НАТО.

Системата на стойност 4 милиарда долара е важен елемент от програмата за реформиране на отбраната на членката на ЕС и НАТО, която се опитва да подобри възпиращия си капацитет спрямо каквато и да е заплаха от страна на Русия.

Унгария ще купи ракети за противовъздушна отбрана от САЩ за 1 млрд. долара

Руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че Москва вижда разполагането на американски ракети в Източна Европа като голяма опасност и Москва ще бъде принудена да отговори със засилване на собствените си способности за нанасяне на ракетни удари.

Съединените щати поискаха членките на НАТО постепенно да увеличат бюджетите си за отбрана до 2 процента от брутния вътрешен продукт, а Румъния, близък съюзник на САЩ, е сред първите страни в Европа, които направиха това.

Румъния също така прие елементи от американската система за противоракетна отбрана и участва с военни контингенти във войните в Ирак и Афганистан.

Американската армия, която заяви, че противоракетният щит е необходим, за да защити страните от НАТО срещу ракетни нападения от Иран и не е заплаха за Русия, приведе в експлоатация румънската част от щита на стойност 800 милиона долара през 2016 г.

 

Novini.bg
1785 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.09.18 | 21:23

1
Каде са предишните коментари пpoдажHи глиcти???

Добави коментар

Водещи новини