Ледената покривка в Гренландия бележи рекорден минимум

  • 20 август 2020 20:44

  • 746
  • 1
Ледената покривка в Гренландия бележи рекорден минимум
© pixabay

Ледената покривка в Гренландия е загубила рекордно количество маса през миналата година, което може да накара учените да преразгледат своите най-песимистични сценарии, съобщава БТА.

Загубата на лед отбеляза в Западна Гренландия известно забавяне през 2018-а, заради по-студените лета и по-обилните снеговалежи. Но през миналата година с нахлуването на по-топъл вятър на север от по-ниските ширини замръзналият остров загуби рекордно количество ледена покривка, установиха учени от германския институт "Алфред Вегенер".

Ледената покривка на Гренландия се топи необратимо

Проучването на глациолога Инго Засген изчисли загубата на лед в Гренландия през 2019-а на 532 гигатона. Това прави по около 66 тона лед на всеки жител от Земята. Наблюдаваното миналогодишно свиване на ледената покривка е с 15 процента по-голямо от рекорда, регистриран през 2012 година.

Топенето на ледовете в Гренландия е особено притеснително, тъй като древното ледено покритие съдържа достатъчно вода, за да покачи нивото на моретата с цели шест метра ако изцяло се разтопи. Германското изследване установи, че топенето на гренландския лед става по-бързо от прогнозите, свързани с климатичното затопляне.

"Изглежда сме тръгнали по сценария за ускорено покачване на морските равнища, изтъкна Иго Засген. Продължаващото топене на ледената покривка вече не се компенсира с периоди на обилни снеговалежи".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
746 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2020.08.20 | 21:42

1
Време е Гренландия отново да стане зелена и да заслужи името си :)

Добави коментар

Водещи новини